V Tripolisu so se na prihod vodje prehodnega nacionalnega sveta dobro pripravili. Foto: Reuters
V Tripolisu so se na prihod vodje prehodnega nacionalnega sveta dobro pripravili. Foto: Reuters
Libija
Libijski uporniki so odločeni, da bodo premagali Gadafijeve sile. Foto: EPA

Sadi Gadafi je prispel v konvoju, v katerem je bilo devet ljudi. Konvoj so prestregli na njegovi poti proti mestu Agadez, mesto na severu Nigra, v katerega je zadnjih dnevih prišlo več konvojev iz Libije. Vojaki, ki so prestregli konvoj, so patruljirali po Sahari.

Kot je povedal Amadu, o prihodu Gadafijevega sina niso bili obveščeni. V naslednjih dnevih ga bodo premestili v prestolnicu Niamey. Na vprašanje, kakšen bo njegov status, je minister le odgovoril, da boNiger izpolnil svoje humanitarne obveznosti.

V Tripolis je sicer prvič, odkar so ga zavzeli uporniki, pripotoval vodja nacionalnega prehodnega sveta Mustafa Abdul Džalil. S tem je pokazal, da so pripravljeni vzpostaviti vlado v prestolnici.Džalil se je do zdaj zadrževal v Bengaziju na vzhodu države, ki je bil od začetka glavno oporišče in sedež upornikov, ob prihodu na vojaško letališče v Tripolis pa ga je pričakala navdušena množica.

Kot so sporočili predstavniki upornikov, so svoj sedež iz Bengazija dokončno preselili v prestolnico, kjer bodo vzpostavili tudi vlado, na ta korak pa so čakali zaradi varnostnih razlogov. Novo libijsko oblast je v soboto priznal tudi Mednarodni denarni sklad.

Na tiskovni konferenci na letališču je Džalil pozval k narodni enotnosti in miru. "To ni čas za maščevanje. Izgubili smo številne pravice, lahko bi se jokali zaradi ogromne tragedije, a nimamo časa. Zdaj moramo stopiti skupaj in oblikovati novo državo," je dejal.

Tudi po pogovorih s tamkajšnjimi voditelji je Džalil pozval k nacionalni enotnosti v boju proti privržencem libijskega voditelja Moamerja Gadafija, pa tudi k odpuščanju, da bi zgradili novo državo. Ob tem je Džalil opozoril, da z Gadafijem še ni konec in da bodo morali vse svoje moči vložiti v osvoboditev še preostalih mest.

Minister prehodnega sveta, pristojen za nafto in finance, Ali Tarhouni je ob tem napovedal, da bodo v prihodnjih dneh zagnali črpanje nafte. Kot je še dejal, naj bi količina načrpane nafte raven pred izbruhom vojne dosegla v roku enega leta.

Uporniki začeli boje za zadnja Gadafijeva oporišča
Uporniki že nadzirajo večino države, po izteku ultimata za mirno predajo pa so v soboto začeli silovite spopade za zavzetje še štirih zadnjih oporišč Gadafijevih privržencev, Bani Valida, Jufre, Sabhe in Sirte. Na posebej silovit odpor so naleteli v Bani Validu in Sirti, kar kaže, da se Gadafijeve sile ne bodo tako zlahka predale in da bi lahko boji še trajali. Gadafijeve sile naj bi upornike napadale z raketami grad, ki jih izstreljujejo iz zasebnih hiš, upornikom pa so v Bani Validu na pomoč priskočila tudi letala zveze Nato.

Po poročanju arabske televizije Al Džazira se prava ofenziva upornikov na utrdbe Gadafijevih sil šele pripravlja, saj naj bi številni uporniški borci šele prihajali na prizorišča končnih bitk.

Za Gadafijem so se izgubile vse sledi
Za Gadafijem, ki se v javnosti ni pokazal že več mesecev, se je po zavzetju Tripolisa 21. avgusta izgubila vsaka sled. Premier Gvineje Bisao Carlos Gomes Junior je v soboto dejal, da bi bili pripravljeni Gadafija sprejeli z odprtimi rokami, če bi zaprosil za azil. Gvineja Bissau je ena izmed redkih držav, kjer bi Gadafi lahko iskal zatočišče, govori se še o Nigru, Burkina Fasu in Venezueli. Gadafi se je nazadnje oglasil v četrtek, ko je zatrdil, da je še vedno v Libiji.