Prva poročila o zastrupitvi z metanolom so začela prihajati v četrtek zjutraj.

Po zadnjih podatkih dpa iz bolnišnic naj bi 26 ljudi doslej umrlo, 28 pa je preživelih. Skupaj naj bi se jih torej zastrupilo 54, medtem ko so še v petek poročali o 33 zastrupljenih in od tega 17 mrtvih.

Oblasti so že sprožile preiskavo o proizvodnji in prodaji alkoholnih izdelkov, ki ne ustrezajo varnostnim standardom. Doslej so pridržali šest oseb, ki jih sumijo nezakonite proizvodnje in prodaje nevarnih alkoholnih izdelkov v velikem obsegu. Pristojni guverner Denis Pasler je obenem napovedal obsežen nadzor prodajnih mest na območju. Doslej so že zasegli več kot 1200 steklenic.

Vodka in ostale alkoholne pijače je dovoljeno v Rusiji prodajati le, če imajo uradno identifikacijsko številko. Kljub temu so hude zastrupitve z alkoholom pogoste, saj pijače izdelujejo iz poceni, a potencialno smrtno nevarnega industrijskega alkohola.

Tokratni primer je sicer eden najhujših v zadnjih letih. Leta 2016 je v Irkutsku umrlo 76 ljudi, potem ko so pili alkohol, pomešan s čistilnim sredstvom, spominja dpa.