Tihi ubijalci z neba so postali eno od ključnih orožij Američanov v vojni proti terorizmu. Foto: EPA
Tihi ubijalci z neba so postali eno od ključnih orožij Američanov v vojni proti terorizmu. Foto: EPA
Jemen
V Jemnu je dejavna Al Kaida na Arabskem polotoku, katere pripadniki so tarča ameriških napadov. Foto: EPA

Ameriški mediji so razkrili, da Cia s skrivnim letalskim oporiščem upravlja že dve leti. BBC poroča, da so ameriški mediji za obstoj oporišča za brezpilotna letala vedeli že od atentata na enega glavnih operativcev Al Kaide na Anvarja Al Avlakija, ki je bil ubit septembra leta 2011, vendar do zdaj o tem niso poročali.

Cia je letalsko oporišče začela graditi kmalu po raketnem napadu na domnevne teroriste v Jemnu decembra leta 2009. To je bil prvi napad, ki ga je odobrila administracija Baracka Obame in se je končal tragično, saj je zahteval življenja na desetine civilistov, med njimi tudi več žensk in otrok.

Od napada na Avlakija naprej oporišče uporabljajo za napade na domnevne teroriste v Jemnu, kjer napadi po poročanju BBC-ja potekajo brez dovoljenja jemenskih oblasti.

Ameriške oblasti zavračajo kritike zaradi zunajsodnih pobojev terorističnih osumljencev z brezpilotnimi letali in tiskovni predstavnik Bele hiše Jay Carney je v torek to početje označil za zakonito, etično in modro.

Obama osebno odobri napad
Ameriška televizija je v ponedeljek zvečer objavila dokument pravosodnega ministrstva, ki daje pravno podlago za pobijanje osumljenih teroristov, tudi ameriških državljanov, kot je bil Avlaki, z brezpilotnimi letali. Osumljenec mora biti visoko v vrhu teroristične mreže Al Kaida ali z njo povezanih skupin.

ZDA so iz Savdske Arabije umaknile skoraj vse vojake leta 2003, potem ko jih je bilo od zalivske vojne leta 1991 tam razporejenih od pet do deset tisoč. Uradno ostajajo samo ameriški vojaški inštruktorji, piše BBC.

Islamski skrajneži v Afganistanu, Pakistanu, Jemnu in Somaliji so nenehna tarča napadov ameriških brezpilotnih letal že od predsednikovanja Georgea Busha, njegovo kampanjo pa brezkompromisno nadaljuje njegov naslednik in Nobelov nagrajenec za mir Barack Obama, ki je lani priznal, da osebno sodeluje pri izbiri tarč, a ob tem zagotovil, da gre za skrbno načrtovane napade, kjer si zelo prizadevajo, da se izognejo civilnim tarčam.

Toda v odročnih predelih nestabilnih držav, kjer osrednja oblast nima nadzora, je težko preveriti identiteto vseh žrtev ameriških napadov. Po nekaterih podatkih naj bi bilo samo v Pakistanu od 2.500 žrtev napadov brezpilotnih letal le 500 identificiranih kot skrajnežev, medtem ko identiteta preostalih ni znana.