Ukrajinska vojska na vzhodu države izvaja
Ukrajinska vojska na vzhodu države izvaja "protiteroristično" operacijo. Foto: EPA
Proruski separatisti
Proruski uporniki nadzorujejo nekatera mesta na vzhodu Ukrajine. Foto: EPA
Angela Merkel in Arsenij Jacenjuk
Jacenjuk se je v Berlinu srečal z nemško kanclerko. Foto: EPA

Helikopter naj bi zadeli med izkrcavanjem vojakov v oporišču v Slavjansku. Na območju sicer potekajo srditi spopadi med ukrajinskimi vojaki in uporniki.

Začasni ukrajinski predsednik Oleksander Turčinov je sporočil, da je bilo v napadu ubitih 14 vojakov, med njimi tudi general.

Novi ukrajinski predsednik Petro Porošenko je po nedeljski izvolitvi zatrdil, da bo na vzhodu države nadaljeval vojaško operacijo, pri čemer bodo odločno obračunali z "razbojniki" in "morilci".

Med spopadi na začetku meseca so uporniki strmoglavili dva ukrajinska helikopterja, prav tako v bližini Slavjanska. Umrla sta pilot in vojak.

Poziv Rusiji k zaprtju meje
Začasni ukrajinski premier Arsenij Jacenjuk je Rusijo pozval, naj mejo z Ukrajino zapre za "teroriste", saj se zaradi njih razmere na vzhodu države še poslabšujejo.

Med obiskom v Berlinu v sredo je Jacenjuk dejal, da v Ukrajino vozijo "polni tovornjaki gverilcev, izurjenih v Rusiji".

"Rusijo in njenega predsednika Vladimirja Putina prosimo, naj zaprejo mejo z Ukrajino. Če Rusija izstopi iz igre, bomo razmere lahko obvladali v tednu dni," je zatrdil Jacenjuk, ki je v pogovorih z nemško kanclerko Angelo Merkel dejal, da je cilj Ukrajine postati evropska država.

Po njegovih besedah kljub zdajšnjim nemirom v Ukrajini in prizadevanjem proruskih separatistov za osamosvojitev "v Evropi ne bo novega berlinskega zidu".

Jacenjuk se je dotaknil tudi ukrajinsko-ruskega spora zaradi plina, za katerega strani še nista našli rešitve. Ob tem je opozoril, da bo Ukrajina, če bo treba, zaradi plina tožila Rusijo na sodišču v Stockholmu. "Nihče ne sme uporabljati energije kot politično orožje," je poudaril ukrajinski premier.

Ukrajinski Naftogaz je do aprila ruskemu Gazpromu plačeval 268 dolarjev za 1.000 kubičnih metrov plina, z aprilom pa je ruski energetski velikan ceno zvišal na 485 dolarjev.

Kijev plina ne želi plačati, zaradi česar ima že za štiri milijarde dolarjev neporavnanih računov. Ukrajina pravi, da bo račune plačala, ko bo cena pravična. Rusija pa pred pogajanji o ceni zahteva takojšnje plačilo neporavnanih računov, v nasprotnem primeru pa grozi, da od junija Ukrajini plina ne bo več dobavljala, če ne bo plačan vnaprej.

Opazovalci kmalu na prostost
Proruski uporniki na vzhodu Ukrajine so sporočili, da zadržujejo štiri mednarodne opazovalce, ki jih nameravajo kmalu izpustiti. Predstavnike Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) so ugrabili v ponedeljek v bližini Donecka.

Turški, švicarski, estonski in danski predstavnik so del skupine opazovalcev, ki ima za nalogo proučiti varnostne razmere na območju, kjer so vse pogostejši in bolj krvavi spopadi.

Samooklicani župan Donecka Vjačeslav Ponomarjov je dejal, da so se predstavniki odločili odpotovati na ozemlje pod nadzorom separatistov, čeprav so jih opozorili in jim za nekaj časa odsvetovali pot. Po njegovih besedah je bila četverica najbolj vneta.