Kim Džong Il si je za svojega naslednika izbral sina Kim Džong Una. Foto: EPA
Kim Džong Il si je za svojega naslednika izbral sina Kim Džong Una. Foto: EPA
Kim Džong Il
To ni prvič, da je Pjongjang posumil v sabotažo. Leta 2004 je v eksploziji na železniških tirih umrlo 160 ljudi in oblasti sumijo, da je šlo za poskus atentata na voditelja, čigar zasebni vlak je predtem peljal po tirih. Foto: EPA

Po poročanju Open Radia Severna Koreja, ki se sklicuje na vojaške vire v Severni Koreji, se je vlak iztiril 11. decembra v pokrajini severni Pjongan blizu meje s Kitajsko. Vlakovna kompozicija je štela 40 vagonov in osem od njih se jih je iztirilo.

V enem od vagonov naj bi bila tudi darila za Kim Džong Una, ki 8. januarja praznuje rojstni dan. Med darili naj bi bile dragocene ure in televizorji.

Zaradi "dragocenega" tovora so oblasti sprožile obsežno preiskavo, da bi ugotovile, ali so za nesrečo morda krivi nasprotniki prenosa oblasti s sedanjega voditelja Kim Džong Ila na njegovega sina Kim Džong Una.Ta je bil na jesenskem kongresu partije imenovan v najvišje organe v državi, kar je eden od prvih korakov na poti do najvišjega položaja.

Severnokorejske železnice so zastarele in tiri pogosto razmajani, zato bi bil seveda to lahko vzrok nesreče, vendar naj bi bili tiri tako poškodovani, da so oblasti posumile, da je šlo za namerno povzročeno nesrečo.

Severna Koreja velja za najbolj izolirano državo na svetu, zato je nemogoče neodvisno potrditi poročila, ki prihajajo od tam. Vsak dan mediji iz Severne Koreje in tudi iz Južne Koreje poročajo o dvomljivih zgodbah na nasprotni strani, pri čemer gre včasih za popolne izmišljotine. Open Radio Severna Koreja ameriška neprofitna organizacija s sedežem v Washingtonu.

Upanje na dosežek diplomacije
Take zgodbe so med drugim tudi posledica napetih razmer, ki so zaznamovale letošnje leto na Korejskem polotoku. Najprej je marca prišlo do potopitve južnokorejske vojaške ladje, ko je utonilo 46 mornarjev in za katero naj bi bila kriva Severna Koreja, ki je nato prejšnji mesec še bombardirala južnokorejski otok Jeonpjeong.

Zaskrbljenost v mednarodni skupnosti še vedno povzroča severnokorejski jedrski program, za katerega je južnokorejski predsednik Li Mjung Bak je izrazil upanje, da bodo našli diplomatsko rešitev.

"Nimamo druge izbire, kot da to vprašanje, severnokorejski jedrski program, diplomatsko rešimo s šeststranskimi pogovori," je dejal Li in ob tem pojasnil, da si je Severna Koreja sama za cilj postavila, da do leta 2012 postane "močna in bogata" država. Zato meni, da bi morali za ta cilj naslednje leto nadaljevati s šeststranskimi pogovori in okviru njih doseči dogovor o ustavitvi severnokorejskega jedrskega programa.