Blanka Doberšek je Severno Korejo obiskala leta 2008. Foto: MMC RTV SLO
Blanka Doberšek je Severno Korejo obiskala leta 2008. Foto: MMC RTV SLO

Doberškova, dobra poznavalka razmer na Daljnem vzhodu in še posebej v obeh Korejah, je mnenja, da se zna zgoditi, da se bodo razmere na Korejskem polotoku še zaostrile.

In kdo bo ob tem potegnil kratko, Sever ali Jug? "Oba. Sever zato, ker mu ostaja samo Kitajska, ki mu pošilja pomoč, Jug je namreč človekoljubno, že pripravljeno pomoč severnokorejskim poplavljencem odpovedal. Država je izčrpana, obubožana. Jug pa - trpelo bi njegovo gospodarstvo, eno izmed najbolj dinamičnih na svetu. Niz incidentov bi omajal zaupanje mednarodnih trgov, trpeli bi proizvodnja, prodaja. Denar bi država morala preusmeriti v vojaško industrijo."

Kaj po smrti Kim Džong Ila?
Doberškova tudi meni, da je po smrti Kim Džong Ila mogoče prav vse: "Redki optimisti računajo na tiho implozijo, sesutje režima brez večjih posledic za sosede. To je malo verjetno. Malo bolj verjetno je, da bo Kim Džong Un, tretji sin Kim Džong Ila mirno prevzel oblast in nadaljeval očetovo dediščino. Mogoče je, da bo v režim vnesel tudi kakšne spremembe. Mogoče pa je tudi, da bo samo lutka v rokah vojske, ki sprememb noče."

Glede na to, da je Kim Džong Ila leta 2008 zadela kap, se mnogi sprašujejo, kdo sploh vodi niti v državi. "Vojska, v njej pa njegova družina - njegova sestra, svak, ki je tudi vodja tajne policije," pravi Doberškova.

Večina svetovnih medijev piše, da je Severna Koreja s svojim odgovorom provocirala. Kaj pa izvajanje vojaških vaj tik ob meji severnokorejskega teritorialnega morja, mar ni tudi to provokacija? "Je provokacija ali pa neodgovorno ravnanje. Imeli so vojaške vaje v neposredni bližini otoka Jonpjong. Trdijo, da so sicer streljali stran od obale. Danes se je zvedelo, da so jim Severni Korejci telefonirali in zahtevali prekinitev vaj. Pol ure po koncu vaj pa so Severni Korejci začeli streljati. Sicer so tu, na tem območju parav zaradi meje, ki so jo po koncu korejske vojne enostransko določili Združeni narodi in je Severna Koreja ne priznava, incidenti zelo pogosti," poroča novinarka.