V Singapurju se prebivalci po večini držijo odloka o omejitvi socialnih stikov. Foto: Reuters
V Singapurju se prebivalci po večini držijo odloka o omejitvi socialnih stikov. Foto: Reuters

Tiste, ki ne bodo držali razdalje najmanj enega metra pri sedenju ali stanju, bodo oblasti lahko oglobile z do 10.000 singapurskimi dolarji (6340 evrov) kazni in/ali šest mesecev zaporne kazni, je objavilo ministrstvo za zdravje.

Sorodna novica "Južni Korejci so trdo garali, da bi zajezili širjenje. In še vedno garajo"

Enako velja za tiste, ki se bodo zunaj službe ali šole zbirali v skupinah po več kot deset ljudi.

Nove omejitve tudi prepovedujejo ljudem sedenje na sedežih oz. klopeh, ki so označene z rdečo črto, kar pomeni, da se jih ne sme zasedati.

Novi ukrepi so začeli veljati danes in vključujejo enake kazni tudi za tiste, ki ne bodo upoštevali odredbe domače karantene/izolacije, če jim bodo oblasti to odredile.

Omenjene odredbe oblasti izdajajo določenim potnikom v to otoško azijsko mestno državico, pa tudi ljudem z respiratornimi obolenji, poroča CNN.

V Singapurju so zaprli vse lokale in nočne klube. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
V Singapurju so zaprli vse lokale in nočne klube. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Ukrepi naj bi predvidoma veljali do 30. aprila.

Največji porast do zdaj

V sredo so v Singapurju našteli 73 novih okužb z novim koronavirusa, kar je največji porast v enem dnevu. Od ponedeljka dalje so meje zaprte za vse turiste in tranzitne potnike.

Edina izjema velja za Malezijce s singapurskim delovnim dovoljenjem, ki lahko še naprej delajo v Singapurju.

Vlada je sicer pozvala delodajalce, naj uvedejo ukrepe za zmanjšanje tesnih fizičnih interakcij med zaposlenimi in olajšajo delo od doma.

V Singapurju so tudi zaprti vsi lokali in nočni klubi.

Država je svoj prvi primer okužbe s covidom-19 potrdila 23. januarja, a je oblastem uspelo preprečiti večji izbruh, ki bi se potencialno lahko razširil iz Kitajske, zaradi agresivnega testiranja, sledenja stikom in strogim karantenskim ukrepom. A zdaj Singapurju, tako kot tudi vrsti preostalih mest po Aziji, preti drugi val okužb.