Nasilje v Slavjansku je vrhunec doseglo v ponedeljek, ko je umrlo 30 proruskih upornikov in najmanj štirje ukrajinski vojaki. Foto: EPA
Nasilje v Slavjansku je vrhunec doseglo v ponedeljek, ko je umrlo 30 proruskih upornikov in najmanj štirje ukrajinski vojaki. Foto: EPA
Slavjansk
Ukrajinske oblasti so ukazale zaprtje letališča v Donecku. Foto: EPA
Sevastopol
Ruska črnomorska flota bo še letos dobila okrepitve. Foto: Reuters
O Ukrajini tudi Svet Evrope

V ponedeljek so v Slavjansku izbruhnili spopadi, kjer je po besedah ukrajinskega notranjega ministra Arsena Avakova umrlo več kot 30 proruskih upornikov, več deset pa je bilo ranjenih. Avakov je na svoji strani na Facebooku sporočil še, da so v spopadih umrli tudi štirje ukrajinski vojaki, več kot 30 pa je bilo ranjenih.

V bližini Slavjanska je zaradi obstreljevanja proruskih milic v ponedeljek strmoglavil vojaški helikopter, a je posadka napad preživela. To je že tretji helikopter, ki ga je ukrajinska vojska izgubila pri Slavjansku po začetku ofenzive proti proruskim upornikom prejšnji teden. Spopadi so izbruhnili tudi v bližini televizijskega stolpa v južnem predmestju Slavjanska, ki so ga zavzele ukrajinske sile.

V Slavjansku mirno, a v zraku je napetost
Po ponedeljkovih spopadih je jutro v Slavjansku po poročanju tujih medijev za zdaj precej mirno, a razmere ostajajo napete. Kot poroča RT, je prebivalce mesta strah pomanjkanja hrane in nadaljevanja spopadov. So pa danes na vladni ukaz odpovedali vse polete na letališču v Donecku. Ukrajinska vlada ni izdala nobenih informacij o zaprtju letališča, tiskovna predstavnica letališča pa je sporočila, da ni dobila nobenih podatkov, koliko časa bo letališče zaprto.

Nemčija odsvetuje potovanja na vzhod Ukrajine
Nemško zunanje ministrstvo je medtem izdalo posebno opozorilo, s katerim svojim državljanom odsvetuje potovanja na vzhod Ukrajine in jim svetuje, naj tisti, ki so tam, območje zapustijo. Po poročanju Spiegla je namreč nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier presodil, da je Ukrajina le še nekaj korakov oddaljena od vojne. To naj bi dokazovalo tudi nedavno prelivanje krvi v Odesi.

Slovensko zunanje ministrstvo za zdaj ohranja opozorilo le za potovanja na Krim, kamor odsvetujejo vsa potovanja. Državljanom, ki so v državi, pa svetujejo, naj se izogibajo lokacij, kjer prihaja do demonstracij ali drugačnih izražanj protestov ali nasprotovanja oblastem.

Rusija krepi svojo floto na Črnem morju
Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je medtem izključil možnost novih pogovorov z Ukrajino v Ženevi, češ da nima smisla, saj aprilski dogovor med ZDA, EU in Rusijo ni bil nikdar implementiran.

Ruski obrambni minister Sergej Šojguj pa je sporočil, da bo Rusija po priključitvi Krima okrepila svojo črnomorsko floto z novimi podmornicami in vojnimi ladjami. "Nove podmornice in nove ladje se bodo naši črnomorski floti pridružile še letos," je povedal Šojguj in pojasnil, da bodo privezane v Sevastopolu. Povedal je še, da bo flota, ki jo sestavlja približno 40 ladij, do leta 2020 dobila več kot 86 milijard rubljev, kar je skoraj 2,5 milijarde dolarjev.

Ruska napoved je prišla po tem, ko je Ruska federacija izrazila zaskrbljenost zaradi krepitve Natovih sil v vzhodni Evropi in v Črnem morju. Nato je vpoklic letal, bojnih ladij in vojske upravičil z besedami, da mora zavarovati svoje članice Poljsko, Romunijo in baltske države.

Breedlove: Rusija bo svoje cilje dosegla brez invazije
Poveljnik sil zveze Nato v Evropi Philip Breedlove je izrazil prepričanje, da ruska vojska ne bo vkorakala v Ukrajino, saj lahko Kremelj svoje cilje doseže tudi drugače, brez invazije. "Ruski predsednik Vladimir Putin bo svoje cilje v vzhodni Ukrajini dosegel, ne da bi pošiljal oborožene sile preko svojih meja," je povedal Breedlove, ki je bil še prejšnji teden prepričan o ruski invaziji na Ukrajino. "Putin bo najverjetneje nadaljeval dosedanjo taktiko diskreditacije ukrajinske vlade, spodbujanja nemirov ter poskusov priprave terena na separatistični preobrat, s čimer bi Moskva obdržala nadzor v vzhodni Ukrajini," je še dodal.

Poveljnik je povedal še, da čeprav je prepričan, da so ruske specialne enote na območju Ukrajine, ne more zanesljivo zatrditi, da te streljajo na ukrajinske helikopterje.

O Ukrajini tudi Svet Evrope