Odesa, ki ima okoli milijon prebivalcev, je bila do zdaj obvarovana pred nemiri, ki pretresajo vzhod države. Mesto leži na meji z Moldavijo, kjer leži samooklicana Pridnestrska republika, v kateri so nameščene ruske sile. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Odesa, ki ima okoli milijon prebivalcev, je bila do zdaj obvarovana pred nemiri, ki pretresajo vzhod države. Mesto leži na meji z Moldavijo, kjer leži samooklicana Pridnestrska republika, v kateri so nameščene ruske sile. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Ukrajina
Ukrajinski vojaki sestopajo iz vojaškega helikopterja v bližini mesta Slavjansk na vzhodu Ukrajine. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Ukrajina
Ukrajinska vojska je izgubila dva helikopterja. Foto: EPA
Slavjansk
Vzhodna ozemlja se izmikajo Kijevu. Foto: Reuters
Slavjansk
Pripadnik oboroženih proruskih skupin v Slavjansku. Foto: EPA
Nemška kanclerka v Beli hiši
Kijev z vojaško operacijo nad separatiste
Obsežna vojaška akcija na vzhodu Ukrajine

V črnomorskem pristaniškem mestu Odesa so se spopadli prokijevski in proruski aktivisti. Policija ni mogla razkropiti okoli 2.000-glave razjarjene možice, ki se je obmetavala z molotovkami in dimnimi bombami. Sprva so poročali, da so bile v spopadih štiri smrtne žrtve in 15 ranjenih.

Aktivisti so bili razdeljeni v dve skupini, v prvi so bili proruski aktivisti, v drugi pa prokijevski aktivisti in navijači nogometnih klubov iz Odese in Harkova. Med nogometnimi navijači so bili tudi člani nacionalistične skupine Desni sektor, ki so bili oboroženi z verigami in kiji, na sebi pa so imeli ščitnike.

Za smrti 38 proruskih aktivistov naj bi bili odgovorni ravno skrajneži. Ti so obkrožili in uničili kamp protivladnih protestnikov pred zgradbo Doma sindikatov. Pred stampedom napadalcev so se protivladni aktivisti zatekli v zgradbo, ki so jo člani skrajnih skupin zanetili. 30 proruskih aktivistov so našli mrtvih na tleh, po vsej verjetnosti so se zadušili. Osem jih je umrlo, ko so skočili iz zgradbe.

Po poročanju rt.com so tiste, ki se jim je uspelo rešiti iz zgradbe, nato pretepli nogometni huligani in člani skrajne skupine Desni sektor.

Ofenzivna akcija v Slavjansku
Stanje na vzhodu Ukrajine se zaostruje po tem, ko so oblasti v Kijevu začele obsežno operacijo, s katero želijo zavzeti Slavjansk, ki je pod nadzorom proruskih aktivistov, tako kot številna druga mesta na vzhodu Ukrajine.

Proruski oboroženi aktivisti v Slavjansku so sporočili, da so bili v spopadih ubiti trije proruski uporniki in dva civilista. Začasni ukrajinski predsednik Oleksandr Turčinov pa je potrdil smrt sedmih ukrajinskih vojakov. Turčinov je ob tem dodal, da so ukrajinske sile zasedle vse nadzorne točke in položaje separatistov okoli mesta, ki so ga povsem obkolili. "Napad na teroriste se nadaljuje," je dodal, a priznal, da operacija ne napreduje tako hitro, kot bi si želeli, saj poteka v gosto poseljenih območjih. Proruske aktiviste je obtožil, da se skrivajo za civilisti in da streljajo iz stanovanjskih poslopij.

Sestrelili ukrajinska helikopterja
Po navedbah ukrajinskega obrambnega ministrstva so proruski oboroženi aktivisti v Slavjansku sestrelili dva ukrajinska helikopterja in ubili enega pilota ter vojaka. Ukrajinski notranji minister Arsen Avakov je sporočil, da so pri tem uporabili težko topništvo in protiletalske izstrelke. Ofenzivo ukrajinskih sil pa je opisal kot "aktivno fazo protiteroristične operacije", katere cilji so preprosti - osvoboditev talcev, razorožitev, osvoboditev vladnih poslopij in ponovna vzpostavitev normalnega delovanja mestne uprave.

NOVE SANKCIJE
Ameriški predsednik Barack Obama in nemška kanclerka Angela Merkel sta pred Belo hišo v Washingtonu Rusiji zagrozila z novimi sankcijami, če bo Moskva posegala v ukrajinske volitve, napovedane za 25. maj. Voditelja sankcije nista podrobneje opredelila, vendar sta potrdila, da bo šlo za sankcije proti ruski ekonomiji ali proti ruski vojski. Obama je na skupni novinarski konferenci Rusijo pozval, naj nemudoma poskrbi za izpustitev opazovalcev Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse), ki so jih zajeli proruski separatisti. Zajetje opazovalcev je za Obamo neopravičljivo in sramotno dejanje.


Rusija poziva k izrednemu sestanku Varnostnega sveta ZN-a

Na dogodke se je že odzvala Rusija, ki je Varnostni svet ZN-a pozvala na izredni sestanek, saj "Ukrajina izvaja nasilje nad svojimi ljudmi", kar lahko državo "vodi v katastrofo".

Poleg tega je tiskovni predstavnik ruskega predsednika Vladimirja Putina sporočil, da je z operacijo ukrajinskih sil pokopan dogovor iz Ženeve, kjer so se aprila predstavniki ZDA, Rusije, Ukrajine in EU-ja dogovorili za rešitev krize.

Ovsejevi opazovalci še vedno pridržani
V Slavjansku že teden dni proruski uporniki zadržujejo sedem tujih opazovalcev Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse). Dozdajšnja pogajanja za njihovo izpustitev niso bila uspešna.

Kremelj je sporočil, da je Putin v mesto poslal svoje odposlance, ki bi pomagali pri izpustitvi opazovalcev, vendar z njimi niso imeli stika od začetka ukrajinske vojaške operacije.

Obvezna vojaščina za Ukrajince
Začasni ukrajinski predsednik Oleksandr Turčinov je zaradi vse bolj napetih razmer na vzhodu države v četrtek znova uvedel obvezno služenje vojaščine, saj je po njegovih besedah ogrožena ozemeljska celovitost države.

Za dekret se je odločil, potem ko so proruske skupine zavzele poslopje tožilstva v Donecku, kjer je sicer v njihovih rokah že več vladnih poslopij, kar je po trditvah Kijeva tako kot v drugih mestih na vzhodu potekalo v organizaciji Rusije.

Moskva zanika te obtožbe in trdi, da se rusko govoreči prebivalci borijo za svoje pravice, potem ko se je v Kijevu zamenjala oblast in so na oblast prišli prozahodno usmerjeni voditelji.

Turčinov je že v sredo priznal, da so njihove sile nemočne na vzhodu Ukrajine, zato je zdaj glavni cilj, da se nemiri ne bi razširili še v druge dele države.

Rusi v pripravljenosti
Rusija je ob meji z Ukrajino namestila 40.000 svojih vojakov, ki so v polni pripravljenosti, zaradi česar se v Kijevu in na zahodu bojijo ruskega vojaškega posredovanja.

Ukrajina ima po ocenah poznavalcev okoli 130.000 vojakov, njihovo število pa lahko z vpoklicem rezervistov poveča na milijon, a se vseeno ne morejo kosati s številčnejšo in bolje opremljeno rusko vojsko.

Nemška kanclerka v Beli hiši
Kijev z vojaško operacijo nad separatiste
Obsežna vojaška akcija na vzhodu Ukrajine