Spopadi v Soledarju naj bi potekali zaradi nadzora nad skladišči orožja. Na fotografiji so proruski oboroženi aktivisti v Slavjansku. Foto: Reuters
Spopadi v Soledarju naj bi potekali zaradi nadzora nad skladišči orožja. Na fotografiji so proruski oboroženi aktivisti v Slavjansku. Foto: Reuters
Proruski oboroženi protestniki pravijo, da so želeli nekateri opazovalci Ovseja izvajati sabotažne akcije. Foto: EPA
Ukrajina
Oboroženi proruski aktivisti imajo na vzhodu Ukrajine pod nadzorom številne državne zgradbe. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Ukrajina
Proruski separatisti v Slavjansku kljub mednarodnemu dogovoru, ki so ga prejšnji teden v Ženevi dosegli ZDA, Rusija, Ukrajina in EU, še naprej nadzorujejo vladna upravna poslopja. Dogovor med drugim predvideva razorožitev nezakonitih paravojaških skupin in odpravo zasedb upravnih poslopij. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Na vzhodu Ukrajine pred novim referendumom
Članice G7 dosegle dogovor o novih sankcijah Rusiji

V pokrajini Doneck na vzhodu Ukrajine so se pojavili novi spopadi. Kot poroča rt.com, so neznani napadalci, potem ko se prišli s helikopterji, napadli nadzorno točko v mestu Soledar. Spopad naj bi še trajal. Poročil o številu ranjenih ali mrtvih ni, poroča rt.com.

Da oborožen spopad poteka, je za omenjeni ruski portal potrdil vodja samooklicane Ljudske republike Doneck Denis Pušilin. Pripadnike proruske oborožene milice naj bi napadalci prisilili v umik. Napad pričakujejo tudi na drugi nadzorni točki, je dejal Pušilin, ki je dodal, da je tam približno 50 pretežno neoboroženih pripadnikov t. i. samoobrambnih enot.

Soledar je približno 30 kilometrov jugovzhodno od Slavjanska, v njem pa so skladišča orožja, ki je sicer zastarelo, a ga je veliko. Proruske milice blokirajo vstop v ta skladišča, da bi preprečile ukrajinski narodni gardi dostop do orožja, je za rusko agencijo RIA Novosti povedal vir v proruski milici.

Ugrabljeni "Natovi vohuni" med Ovsejevemi opazovalci
Medtem s proruskimi oboroženimi aktivisti potekajo pogajanja o izpustitvi ugrabljenih opazovalcev Ovseja. Koliko ljudi je v Slavjansku točno pridržanih, ni povsem jasno. Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) navaja, da je v skupini, ki je potovala z avtobusom, 13 ljudi, med njimi osem vojaških opazovalcev Ovseja in pet predstavnikov ukrajinskih oboroženih sil. Med predstavniki Ovseja so trije pripadniki nemške vojske in prevajalec ter štirje opazovalci iz Češke, Danske, Poljske in Švedske.

Proruski oboroženi aktivisti ugrabljene zadržujejo v zgradbi ukrajinske varnostne službe (SBU) v Slavjansku na vzhodu Ukrajine. Oboroženi protestniki trdijo, da so med njimi "Natovi vohuni", ki jih bodo izpustili le v zameno za izpustitev zaprtih proruskih oboroženih aktivistov. Obtožili so jih, da so pripravljali sabotažne akcije po ukazu ukrajinske vlade.

Vodja proruskih separatistov v mestu Slavjansk Vjačeslav Ponomarjov je za rusko televizijo zatrdil, da so ljudje, ki so jih pridržali, karierni vojaki in ne člani opazovalne misije Ovseja, s katerimi se je pred kratkim pogovarjal.

Ukrajinsko notranje ministrstvo je v petek sporočilo, da naj bi ugrabljeno skupino pred vstopom v Slavjansk ustavili neznanci. Da bi dosegli njihovo izpustitev, so v Ukrajino medtem že odpotovali predstavniki Ovseja.

Moskva: Za varnost opazovalcev odgovoren Kijev
Na dogodke se je že odzvala Rusija, ki je zagotovila, da bo kot članica Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) naredila vse, kar je v njeni moči, da talce osvobodijo. "Ruska stran si prizadeva v okviru danih možnosti rešiti nastali položaj v povezavi z vojaškimi opazovalci, ki so v bližini Slavjanska," je sporočilo rusko zunanje ministrstvo.

Kot je spomnilo rusko ministrstvo, so opazovalce povabile ukrajinske oblasti v skladu z dunajskim dokumentom iz leta 2011 o varnosti in zaupanju, ki med drugim predvideva, da je za zagotavljanje varnosti opazovalcev odgovorna gostujoča stran, poroča ruska tiskovna agencija Itar-Tass.

Stalni ruski predstavnik pri Ovseju Andrej Kelin je medtem opozoril, da pridržanje opazovalcev ni pripomoglo k pomiritvi napetosti, in ponovil, da je Rusija pripravljena pomagati pri njihovi izpustitvi.

Referendum v Donecku 11. maja
Medtem je že znan datum referenduma o neodvisnosti vzhodnoukrajinske regije Doneck. Kot je napovedal vodja samooklicane narodne republike Doneck Pušilin, bo referendum 11. maja.

Pušilin je na današnji novinarski konferenci pojasnil, da se bo referendumsko vprašanje glasilo: Ali sprejemate razglasitev neodvisne narodne republike Doneck. Dodal je, da še razmišljajo, katera možnost bi bila najboljša za odnose z Ukrajino, ali bo to federacija, konfederacija ali neodvisnost.

"Referendum je neizbežen in imamo finančna sredstva, ki so potrebna za njegovo organizacijo," je še dejal Pušilin.

ZDA: Ruska letala večkrat kršila ukrajinski zračni prostor
Sicer pa so iz Pentagona sporočili, da so ruska vojaška letala v zadnjih 24 urah večkrat kršila ukrajinski zračni prostor. Polkovnik Steven Warren je Rusijo pozval, naj "nemudoma sprejme ukrepe za umiritev razmer".

Po Warrenovih besedah se je želel ameriški obrambni minister Chuck Hagel po telefonu pogovarjati z ruskim kolegom Sergejem Šojgujem, a Moskva še ni odgovorila na to ameriško zahtevo.

Rusija kršitev zanika
Rusko obrambno ministrstvo je trditve Pentagona zanikalo. "Ruski sistem za nadzor zračnega prostora ni zaznal nobenih kršitev zračnih meja držav, ki mejijo na Rusijo, vključno z Ukrajino," je v izjavi, ki jo je povzela ruska tiskovna agencija Itar-Tass, zapisalo obrambno ministrstvo.

Začasni ukrajinski premier Arsenij Jacenjuk se je med obiskom v Rimu odzval na domnevno rusko kršitev zračnega prostora Ukrajine. Dejal je, da so ruska vojaška letala ponoči večkrat preletela in kršila ukrajinski zračni prostor, da bi s tem "izzvala Ukrajino, da začne vojno".

G7 za nove sankcije proti Rusiji
Izjava Pentagona je bila dana kmalu po tem, ko je skupina sedmih najrazvitejših držav sveta (G7 - Kanada, Francija, Nemčija, Italija, Japonska, Velika Britanija in ZDA) dosegla dogovor o uvedbi novih sankcij proti Rusiji. V sporočilu za javnost so svojo odločitev utemeljili s tem, da so se za nove sankcije odločili, ker Rusija ni izvedla nobenega konkretnega dejanja za uresničitev ženevskega dogovora.

G7 je še poudaril, da namerava tako uresničiti "celovite pravne in praktične posledice" nezakonitega ruskega poskusa priključitve Krima in Sevastopola. Po napovedih bi lahko sankcije zadevale področja, kot so gospodarstvo, trgovina in finance.

ZDA in EU uvajajo nove sankcije
Ob tem je neimenovani vir iz Bele hiše razkril, da naj ZDA novih sankcij proti Rusiji ne bi uvedle pred ponedeljkom. Za zdaj ni znano, katerih področij se bodo sankcije dotaknile.

Trenutne sankcije ZDA in EU-ja so usmerjene v zamrznitev ruskega premoženja v Uniji in ZDA, imajo prepoved izdaje vizumov, poleg tega je uveden embargo na prodajo opreme za notranjo represijo.

Iz Bruslja so sporočili, da bo EU na trenutno listo imen z ruskimi državljani, ki so jih doletele sankcije, dodal nova imena.

Na vzhodu Ukrajine pred novim referendumom
Članice G7 dosegle dogovor o novih sankcijah Rusiji