Kitajska izvedba tanka T-34. Foto: EPA
Kitajska izvedba tanka T-34. Foto: EPA

Srbska policija zaradi interesa preiskave o tem ne poroča obširneje, znano pa je, da poligona zračnih sil v bližini Zrenjanina ne varuje nihče, zato je tamkajšnje imetje prepuščeno tatovom. Srbska vojska pa je sporočila, da so bili tanki le kup železa, ki je služil kot tarča na vajah, ki so potekale največ dvakrat letno.

Omenjene tanke je srbska vojska, oziroma takrat še JLA, iz svojega arzenala odstranila že pred tremi desetletji, od takrat pa na poligonih služijo kot tarče za urjenje pilotov helikopterjev in letal. Škoda, ki je nastala z omenjeno krajo, ni znana, strokovnjaki pa menijo, da je vsak tank težak okoli 32 ton.

130 evrov za tono železa
Pred tremi leti je srbska vojska za staro železo prodala nekoliko novejše tanke T-55, za katere je takrat dobila okoli 130 evrov za tono železa. Če bi tatovi tanke prodali po tej ceni, bi za vsak tank lahko zaslužili približno 4.000 evrov, ker pa so bili ukradeni tanki, ki so služili kot tarče raketam in granatam, že močno načeti, bo ta zaslužek veliko nižji.

Tank služil v drugi svetovni vojni
Tank T-34 je sovjetska vojska uporabljala med drugo svetovno vojno, izdelovali pa so ga med letoma 1941 in 1958. Nasledila ga je serija tankov T-54/55, leta 1996 pa ga je imelo v uporabi še vedno 27 držav po svetu. V začetku 90. let prejšnjega stoletja jih je deloma med vojno v BiH-u uporabljala tudi srbska vojska.

M. R.