Gradnjo petmetrskega betonskega zidu naj bi izraelske sile končale naslednji teden. Foto: Reuters
Gradnjo petmetrskega betonskega zidu naj bi izraelske sile končale naslednji teden. Foto: Reuters

Tiskovni predstavnik izraelske policije Micky Rosenfeld je za tiskovno agencijo Maan potrdil, da je policija ubila enega napadalca, za katerega pa ne more potrditi, da je Palestinec. "Oborožen terorist je vstopil na avtobusno postajo in ustrelil izraelskega vojaka ter ga ubil. Nato je vojaku vzel strelno orožje in nadaljeval strelski pohod. Oborožene sile so se odzvale hitro, napadalcu je sicer uspelo pobegniti z glavne avtobusne postaje, a so ga ustrelili in ubili. Med njegovimi osebnimi stvarmi so odkrili nož in strelno orožje s strelivom," pa je pojasnil dogodek vodja policije v okrožju Yoram Levi.

Dejal je, da naj bi bil v napadu še en napadalec, ki ga je policija hitro ujela in resno ranila. Šlo naj bi za eritrejskega prosilca za azil v Izraelu, ki so ga izraelske sile zamenjale za terorista.

Novi varnostni ukrepi
Izraelske varnostne sile so pretekli teden okrepile navzočnost v Jeruzalemu, potem ko je od 1. oktobra v mestu in drugje po Izraelu izbruhnilo več napadov Palestincev in spopadov z izraelskimi varnostnimi silami. V valu nasilja je bilo ubitih 42 Palestincev, več sto pa ranjenih. Ubitih je bilo tudi osem Izraelcev, več deset pa je bilo ranjenih.

Po poročanju portala rt.com pa so izraelske sile med judovskimi in arabskimi soseskami na območju Jabal Mukaber v Vzhodnem Jeruzalemu postavile pet metrov visoke betonske pregrade, da bi z njimi preprečile napade s kamenjem in zažigalnimi bombami, ki letijo iz arabskih sosesk. Izraelske sile v Jeruzalemu trdijo, da je postavitev betonskega zidu "začasen ukrep", pa je poročal britanski BBC.

Ameriški zunanji minister John Kerry je medtem najavil, da se bo zaradi napetosti še ta teden sešel z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem in palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom. Washington si tudi sicer prizadeva, da bi pripomogel k obnovitvi mirovnih pogajanj.