Eden izmed sloganov:
Eden izmed sloganov: "Nižanje sredstev za znanost me dela relativno jeznega." Foto: Reuters
Švedska
Utrinek iz Stockholma. Foto: Reuters

V ZDA so se protestniki sprehodili mimo Bele hiše in opozorili na proti znanosti uperjeno držo ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki je znan po svojem skepticizmu glede okoljskih sprememb, razmišlja pa tudi o krčenju sredstev za znanstveno raziskovanje. Nizozemski strokovnjaki so pozvali k večjemu spoštovanju znanosti.

V Londonu so znanstveniki opozorili na možnost posledic brexita, ki bi lahko škodil mednarodnim raziskovalnim projektom in iz države odgnal evropske strokovnjake. Kot je dejal eden izmed udeležencev, univerzitetni profesor Maarten Frens, še nikoli do zdaj ni bilo toliko pritiska na znanost. Raziskave pa so postale le še eno mnenje, je opozoril.

Več tisoč ljudi se je udeležilo tudi shodov v Avstraliji in Novi Zelandiji. Glasni protestniki v Sydneyju so bili oblečeni v bele halje in pozivali politike, naj podpirajo znanstveno skupnost. "Brez znanosti je samo fikcija" in "Potrebujemo mislece, ne zanikovalce" je pisalo na transparentih, ki so jih protestniki nosili s seboj. Pri nas je shod potekal v sredo.

V več kot 500 mestih po svetu shodi za znanost
V več kot 500 mestih po svetu shodi za znanost