Predsednik Maduro pravi, da je umik bankovcev za 100 bolivarjev potreben ukrep zoper kriminalne skupine, ki želijo destabilizirati državo. Foto: Reuters
Predsednik Maduro pravi, da je umik bankovcev za 100 bolivarjev potreben ukrep zoper kriminalne skupine, ki želijo destabilizirati državo. Foto: Reuters
Nezadovoljstvo v Venezueli
Nezadovoljstvo z razmerami je po državi sprožilo številne proteste. Na fotografiji so prikazani ljudje, ki so ukradli hrano iz neke trgovine v mestu La Fria. Foto: Reuters

Vlada je sporočila, da je umik omenjenih bankovcev nujen ukrep za preprečevanje tihotapljenja, poroča BBC. Predsednik Nicolás Maduro je dejal, da je namen umika prizadeti kriminalne tolpe, ki v tujini, pri čemer je naštel nekaj kolumbijskih mest, v skladiščih kopičijo veliko količine bankovcev za 100 bolivarjev. Gre za del "gospodarske vojne", ki poteka proti venezuelski vladi, meni predsednik.

Z umikom teh bankovcev, ki predstavljajo 77 odstotkov vse gotovine v obtoku, trenutno pa je 100 bolivarjev vrednih okoli 15 ameriških centov, bi po besedah Madura kriminalnim skupinam preprečili, da jih uporabijo. Ob tem so venezuelske oblasti zaprle mejo s Kolumbijo in Brazilijo, in sicer do 2. januarja.

Umik preložen
Umik bankovcev je Maduro zdaj preložil na januar, ker novi bankovci za 500 bolivarjev, ki naj bi jih nadomestili, še niso prispeli, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Maduro je dejal, da novi bankovci še niso prispeli, ker je Venezuela žrtev mednarodne sabotaže.

Predsednik venezuelske centralne banke Nelson Merentes je prejšnji teden dejal, da je več milijonov bankovcev, ki jih tiskajo v tujini, že na poti. Prvoten načrt je bil, da bodo novi bankovci krožili ob starih, a si je Maduro premislil in začel stare umikati iz obtoka.

Venezuela je v globoki gospodarski krizi, grozi ji visoka inflacija. Mednarodni denarni sklad (IMF) je državi napovedal 475-odstotno rast cen.

Nezadovoljstvo z razmerami je po državi sprožilo številne proteste. Ljudje zaradi pomanjkanja denarja ne morejo kupiti hrane in drugih osnovnih življenjskih potrebščin, primanjkuje tudi zdravil in medicinskih pripomočkov. Po poročanju agencije Associated Press so v petek v šestih mestih po državi izbruhnili spopadi. En človek je bil ranjen, 32 pa je bilo pridržanih.