Nasa je novico objavila na Twitterju. Foto: Nasa Twitter
Nasa je novico objavila na Twitterju. Foto: Nasa Twitter

Tiskalnik so izdelali v kalifornijskem zagonskem podjetju Made in Space (Izdelan v vesolju), da bi v prihodnosti pomagali znanstvenim laboratorijem, da se bodo lahko odzvali hitreje in da bodo lahko posamezne objekte naredili hitreje.

"Zame in za celotno ekipo je to izjemno razburljiv dan. Premagati smo morali številne tehnološke izzive, da smo lahko 3D-tiskalnik pripravili do te faze," je dejal vodja inženirjev podjetja Mike Snyder.

Preizkus
V prvi fazi bodo preverili, kako se 3D-tiskalnik sploh odziva v breztežnostnem prostoru. Zato bodo na vesoljski postaji natisnili testne kovinske dele, ki jih bodo primerjali s tistimi, ki so jih na istem tiskalniku že natisnili na Zemlji. 3D-tiskalnik Made in Space so uporabljali v Nasinem centru Marshall Space Flight Centre v Huntsvillu v ameriški zvezni državi Alabama.

"Ta poskus je prvi korak k temu, da bomo v prihodnosti lahko v vesolju proizvajali materiale in opremo, ki je bila sicer prinesena s površine Zemlje in bo popolnoma spremenila naše metode raziskovanja," je še dejal Snyder.