V Vukovarju je zavrelo zaradi dvojezičnih tabel. Foto: Reuters
V Vukovarju je zavrelo zaradi dvojezičnih tabel. Foto: Reuters

Kot so sporočili s PU-ja Vukovar, je bila policija okoli 2. ure obveščena, da skupina oseb kali javni red in mir. Ko so uniformirani možje postave pristopili k mladeničem, da bi jih legitimirali, so jih ti napadli.

V sklopu preiskave so pridržali osem ljudi s področja Osijeka, starih od 19 do 24 let. Po neuradnih podatkih naj bi prišli v Vukovar takoj po tem, ko so v Osijeku gledali kvalifikacijsko nogometno tekmo med Srbijo in Hrvaško, ki je sicer potekala v Beogradu.

Vandalizem v Kninu
Ponoči so neznanci razbili dvojezični napis, ki so ga nedavno postavili na zgradbo Mestnega odbora Kosovo v občini Biskupija pri Kninu. V Biskupiji živi 1.699 prebivalcev, od tega 231 Hrvatov in 1.452 Srbov, s čimer pripadniki srbske manjšine predstavljajo 85,4 odstotka prebivalstva.


V Beogradu brez incidentov

Na vukovarskih ulicah so zaradi tekme okrepili število policijskih patrulj, ki so bile nameščene tudi na začetkih vasi, v katerih živijo večinoma pripadniki srbske manjšine. Angažirali so tudi pripadnike interventne policije in jih razposlali pred objekte, na katerih od ponedeljka visijo dvojezične (v latinici in cirilici) table, ki so v Vukovarju povzročile veliko razburjenja. Omenjeni napad naj sicer ne bi imel nobene povezave z dvojezičnimi tablami.

V Beogradu po drugi strani kakšnih resnejših incidentov ni bilo, tekma pa je po navedbah policije potekala brez težav. Policija je privedla 24 ljudi, 20 pa so jih prijavili zaradi uničevanja sedežev na stadionu in kurjenja bakel. Za varnost je v srbski prestolnici skrbelo več kot 4.000 policistov.