Vukovar velja za mesto posebne pietete. Foto: Reuters
Vukovar velja za mesto posebne pietete. Foto: Reuters
Vukovar
V bitki za Vukovar je bilo po podatkih tamkajšnje bolnišnice do padca mesta ubitih 1.624 hrvaških borcev in civilistov. Foto: BoBo
Obletnica padca Vukovarja

18. novembra pred 23 leti so pripadniki JLA in srbskih enot, med katerimi je bilo videti številne s četniškimi znamenji, po trimesečnem obleganju vdrli v Vukovar. Po zavzetju mesta so zagrešili najhujše vojne zločine na Hrvaškem, kot je bilo množično streljanje več sto ujetnikov in ranjencev iz vukovarske bolnišnice, zato je Vukovar postal hrvaški simbol žrtve domovinske vojne.

Na Hrvaškem se padca Vukovarja vsako leto spomnijo z žalno povorko, ki naj bi letos štela 100.000 ljudi. Kot poroča Vanja Vardjan, dopisnik RTV Slovenija iz Zagreba, je v Vukovar že v ponedeljek peš, na kolesih, motorjih, z avtomobili in avtobusi prišlo na tisoče vojnih veteranov iz vse Hrvaške.

Za zdaj brez incidentov
Vsako leto na dan padca Vukovar postane romarsko središče, ko naj bi se spominjali vseh žrtev domovinske vojne, a zadnja leta postaja tudi simbol hrvaških političnih delitev. Žalne slovesnosti, s povorko od mestne bolnišnice do pokopališča Ovčara, organizirajo vukovarski vojni veterani, ki trenutno levosredinsko vlado razglašajo za izdajalsko. Vojni veterani sicer v Zagrebu protestirajo že mesec dni in zahtevajo odstop resornega ministra Matića, napovedujejo pa, da se bodo v Vukovarju obnašali dostojno, tako kot se za ta dan spodobi.

Povorka Štaba za obrambo hrvaškega Vukovarja je izpred nekdanje zgradbe konzulata Srbije krenila ob 10.15, v njej pa je tudi celotni vrh stranke HDZ, vključno s predsednikom stranke Tomislavom Karamarkom. Drugi sprevod, v katerem so tudi predstavniki državnega vrha, pa je izpred bolnišnice krenil okoli pol ure pozneje, a sta se povorki nato združili in proti Ovčari hodita enotno. Slovesnosti v mestu bodo potekale ves dan.

Lani zaprli pot Josipoviću in Milanoviću
Še svež je tudi spomin na lanski incident, ko so hrvaški vojni veterani preprečili delegaciji hrvaškega državnega vrha dostop, tako da se predsednik Ivo Josipović in premier Zoran Milanović nista mogla udeležiti žalne slovesnosti na pokopališču Ovčara. Politiki letos ne želijo dolivati olja na ogenj, a Milanović je izjavil, da se v Vukovarju nihče ne sme obnašati tako, kot so se hrvaški nogometni navijači na kvalifikacijski tekmi proti Italiji v Milanu, ko so prekinili dvoboj in tako osramotili Hrvaško.

V mislih že predsedniške volitve
A brez političnih provokacij verjetno ne bo šlo, saj bodo čez dober mesec na Hrvaškem predsedniške volitve. Premier je tako predsedniško kandidatko HDZ-ja Kolindo Grabar Kitarović ironično pohvalil, da je lepo, da bo danes prvič obiskala Vukovar. Ta je odgovorila, da je imela do zdaj vedno druge politične obveznosti, a da "Vukovar nosi v srcu". Vsi pa upajo, da bodo letos, drugače kot lani, žalne slovesnosti v Vukovarju potekale mirno, dodaja Vardjan.

Obletnica padca Vukovarja