Bela hiša je podprla spremembe zakona z utemeljitvijo, da bi lahko tudi pariški napadalci v ZDA prišli brez vizuma. Foto: Reuters
Bela hiša je podprla spremembe zakona z utemeljitvijo, da bi lahko tudi pariški napadalci v ZDA prišli brez vizuma. Foto: Reuters
ZDA
Potovanje v ZDA brez vizuma je omogočeno večini evropskih držav, Avstraliji, Novi Zelandiji ter nekaj razvitim azijskim državam. Foto: Reuters

Gre za odziv ameriških oblasti po pariških terorističnih napadih 13. novembra. Predstavniški dom je spremembo zakona sprejel prepričljivo, s 407 glasovi za in 19 proti.

Nujna izmenjava informacij o sumljivih posameznikih
Novi ukrep za državljane iz 38 držav predvideva, da bodo v ZDA v okviru poslovnega ali turističnega potovanja še vedno lahko vstopili brez vizuma, razen če so od marca leta 2011 obiskali nemirna Sirijo in Irak ter Iran in Sudan, ki ju Američani obtožujejo podpiranja terorizma. Izjema so vojaki in državni predstavniki, ki so bili tam po uradni dolžnosti.

Poleg tega bodo morale vse države, ki sodelujejo v programu Visa Waiver (VWP), sodelovati z ameriškimi oblastmi pri izmenjavi podatkov o domnevnih teroristih. V nasprotnem primeru državi grozi izključitev iz programa. Potnike bodo pred prihodom v ZDA tudi preverili v bazi podatkov Interpola, od aprila naprej pa bodo vsi morali imeti tudi elektronsko berljive potne liste z biometričnimi podatki.

Države, ki so vključene v program Visa Waiver: Andora, Avstralija, Avstrija, Belgija, Brunej, Čile, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francija, Nemčija, Grčija, Madžarska, Islandija, Irska, Italija, Japonska, Južna Koreja, Latvija, Liechtenstein, Litva, Luksemburg, Malta, Monako, Nizozemska, Nova Zelandija, Norveška, Portugalska, San Marino, Singapur, Slovaška, Slovenija, Španija, Švedska, Švica, Tajvan, Združeno kraljestvo.


"Sprememba tega zakona bo pomagala zakrpati varnostne luknje in povečala naše zmožnosti, da ustavimo nevarne posameznike, preden pridejo na našo zemljo,"
je dejal republikanec Michael McCaul. Predlagatelji sprememb trdijo, da je v zadnjih petih letih Irak in Sirijo obiskalo okoli 5.000 državljanov zahodnih držav, ki so del programa.

Zakon mora potrditi še senat
Po omenjenem programu ZDA vsako leto obišče 20 milijonov tujcev, program pa jim omogoča, da v državi ostanejo največ 90 dni. Program Visa Waiver sicer poteka od leta 1986, ZDA pa so ga uvedle zaradi spodbujanja turizma in krepitve vezi z evropskimi partnericami. Zaostritev programa sta podprli tako ameriška turistična zveza kot Bela hiša. Novosti bodo uzakonjene po uskladitvi med obema domovoma kongresa in s podpisom predsednika ZDA. V senatu sicer pripravljajo podoben predlog sprememb, ki pa so nekoliko ostrejše glede biometričnih zahtev.

Američani program Visa Waiver vidijo kot velikodušnost do tujcev. Strokovnjaki sicer opozarjajo, da bi bila lahko problematična celotna arhitektura ameriškega imigracijskega sistema, ki sloni na družinskih vezeh. Do dovoljenja za delo in prebivanje in pozneje državljanstva je še vedno najlažje priti s poroko. Zaročenci državljanov dobijo posebne vizume in takega je dobila tudi Tashfeen Malik iz Pakistana, ki je skupaj s soprogom v San Bernardinu ubila 14 ljudi.