William Lynn je najvišji predstavnik nadškofije, ki so ga lahko preganjali. Foto: Reuters
William Lynn je najvišji predstavnik nadškofije, ki so ga lahko preganjali. Foto: Reuters
Zlorabe so v ZDA dvignile ogromno prahu. Foto: Reuters

S tem je postal prvi dostojanstvenik Cerkve, ki mora v zapor ne zaradi spolne zlorabe otrok, ampak zaradi prikrivanja zlorabe drugih duhovnikov.

Lynn je bil od leta 1992 do leta 2004 tajnik kongregacije za duhovščino pri kardinalu Anthonyju Bevilacqui. Na tem položaju je imel dostop do vseh informacij o spolnih zlorabah otrok v nadškofiji. Kardinal, ki je bil Lynnov nadrejeni, se je upokojil leta 2003, v zadnjih letih življenja pa je bolehal za demenco in rakom. Umrl je januarja letos.

Tožilci so zato obtožili Lynna, ki pa je po besedah odvetnikov skušal pomagati žrtvam in je kardinala opozarjal na zlorabe. Tožilstvo je nadškofijo z 1,5 milijona verniki preiskovalo zadnjih deset let in sodni proces je pokazal, da je bil za pometanje spolnih zlorab pod preprogo v bistvu najodgovornejši kardinal Bevilacqua. Med drugim je Lynnu leta 1994 ukazal, naj uniči seznam duhovnikov, ki so bili obtoženi spolnih zlorab.

"Pošasti v duhovniških preoblekah"
A ker je kardinal že umrl, je Lynn ostal najvišji predstavnik nadškofije, ki so ga lahko preganjali. Sodnica Teresa Sarmibna je ob izreku kazni povedala, da je duhovnik omogočal pošastim v duhovniški preobleki uničevanje otroških duš in je dobro vedel, kaj je prav, vendar pa je ravnal narobe.

Porota je junija odločila, da je kriv blaginje ogrožanja otrok, za kar mu je grozila kazen od treh let in pol do sedem let zapora. Porota ga je oprostila ene točke ogrožanja blaginje otroka in točke zarote pri skrivanju zlorab. Šlo je za primer duhovnika Edwarda Averyja, ki je že leta 1994 spolno napadel mladoletnika, Lynn pa je vedel, da so ga leta 1999 premestili v drugo faro, kjer je napad ponovil.

Avery je bil za svoje dejanje obsojen in je dobil zaporno kazen od dveh let in pol do pet let zapora. Skupaj z Lynnom je bil obtožen tudi drugi duhovnik James Brennan, vendar pa se porota ni mogla zediniti glede obtožnice. Tožilstvo je napovedalo ponovno vložitev obtožnice.

Zlorabe zaupanja
Sodni proces, ki je zaradi prekrivanja spolnih zlorab spravil v zapor doslej najvišjega predstavnika Katoliške cerkve v ZDA, je razkril grozljive primere zlorabe zaupanja. Pričali so odrasli, ki so bili nekoč žrtve. Med njimi moški, ki ga je kot osemletnega posilil duhovnik, h kateremu ga je po pomoč in tolažbo poslala mama, potem ko je fanta predtem posilil družinski prijatelj.

Nekdanji semeniščnik je pričal, da ga je duhovnik posiljeval vso srednjo šolo v gorski koči, nuna pa je podala izpoved o posiljevanju duhovnika, ki je to storil tudi dvema njenima sorodnicama. Lynnovi odvetniki so napovedali pritožbo na izrečeno kazen, ker je višja od kazni za Averyja, ki je zlorabljal otroke.