Foto:
Foto:
Američani so se množično poslovili od svojega 40. predsednika.
Ronald Reagan je v tridesteih letih prvi ameriški predsednik, ki so mu priredili državni pogreb.
Nancy Reagan je bila svojemu možu velika opora v njegovi borbi z alzheimerjevo boleznijo.

Krsto s pokojnim predsednikom, ki je v sredo prispela v Washington iz Kalifornije, so prepeljali pred Narodno katedralo, kjer je bila spominska slovesnost in maša.

Pri maši so bili prisotni vsi štirje še živeči nekdanji predsedniki ZDA Gerald Ford, Jimmy Carter, George Bush in Bill Clinton. Krsto so nato odpeljali nazaj v predsedniško knjižnico v Kaliforniji, kjer bo Reagan tudi pokopan.

Slovo tisočih v Washingtonu
Krsti s pokojnim predsednikom, ki je ležala v rotundi ameriške kongresne palače, se je poklonilo več deset tisoč Američanov in tujih dostojanstvenikov, med njimi tudi sedanji predsednik ZDA George Bush.

Življenje Ronalda Reagana je bila velika ameriška zgodba, ki je postala simbol Amerike, njegova prepričanja pa so zaznamovala njegov čas, je v pogrebnem govoru o 40. ameriškem predsedniku povedal Bush.

Na slovesnosti tudi Pahor
Spominske slovesnosti se je v Washingtonu udeležilo 25 zdajšnih voditeljev držav, 14 zunanjih ministrov in 11 nekdanjih voditeljev. Med številnimi tujimi državniki je bil tudi predsednik državnega zbora Borut Pahor.

Thatcherjeva in Gorbačov na pogrebu
Na seznamu tujih gostov sta bila tudi nekdanja britanska premierka Margaret Thatcher, s katero sta z Reaganom svojčas krojila usodo sveta, in nekdanji generalni sekretar komunistične partije Sovjetske zveze Mihail Gorbačov, ki je na pogrebu uradno predstavljal Rusijo.

Reagan zmagovalec hladne vojne
Thatcherjeva je dejala, da je Reagan zmagal v hladni vojni, ne samo brez izstreljenega metka, ampak tudi tako, da je svoje sovražnike povabil iz njihovih utrdb in jih spremenil v prijatelje.

Govor nekdanje britanske premierke so zaradi njenega slabega zdravja predvajali na videoposnetku, čeprav je bila prisotna na slovesnosti.

Borba z alzheimerjevo boleznijo
Reagan je prejšnjo soboto umrl za pljučnico, star skoraj 93 let, potem ko je deset let počasi izgubljal spomin zaradi alzheimerjeve bolezni.

Leta 1994 je v čustvenem pismu javnost obvestil o svoji bolezni, s čimer se je na nek način že takrat poslovil od Američanov. Vsa leta je nato preživel v odmaknjenosti na svojem domu v Kaliforniji, zanj pa je skrbela žena Nancy.