Na kraju, kjer je dvojica ubila vojaka, se zbirajo ljudje, ki polagajo sveče in cvetje. Foto: EPA
Na kraju, kjer je dvojica ubila vojaka, se zbirajo ljudje, ki polagajo sveče in cvetje. Foto: EPA
Napadalec
Napadalec iz Londona, kot ga je na videoposnetek ujel eden izmed mimoidočih. Foto: YouTube

V javnosti se vse bolj širijo očitki, da bi britanske varnostne službe lahko preprečile umor 25-letnega britanskega vojaka Leeja Rigbyja, ki sta ga v sredo sredi belega dne in pred številnimi očividci z mačeto napadla domnevna islamska skrajneža nigerijskega rodu, ga povozila, nato sta ga večkrat zabodla do smrti, na koncu pa sta mu odrezala glavo.

Napadalca Michael Adebolajo in Michael Adebowale, ki sta oba državljana Velike Britanije, sta po rodu iz Nigerije, po poročanju britanskih medijev pa naj bi bila radikalna islamista. Varnostne službe so ju občasno nadzorovale že več let, po njihovem zatrjevanju pa nič ni kazalo na to, da načrtujeta napad.

"Na storilca ne bi mogli biti bolj pozorni"
Nekdanji vodja protiteroristične enote pri MI6 Richard Barrett je za BBC povedal, da bi bilo izjemno težko izslediti načrtovanje napada, kot je bil ta, ki se je zgodil v Woolwichu. "Predvidevam, da sta storilca del manjše skupine brez pomembnejših povezav v Veliki Britaniji, na podlagi katerih bi bile varnostne službe na njiju bolj pozorne, kot so bile," je povedal Barrett.

Na stran varnostnih služb je stopila tudi vlada, minister za skupnosti Eric Pickles je dejal, da ni mogoče, da bi služba MI5 ves čas nadzirala vse, ki so potencialno nevarni, a je ob tem napovedal, da bosta vlada in parlament nadaljevala temeljito preiskavo dogodka. Razmišljali naj bi celo o uvedbi izrednega parlamentarnega nadzora nad delom varnostnih služb.

Žalna slovesnost za ubitim vojakom
V Rigbyjevem rojstnem mestu Middleton v predmestju Manchestra je v petek zjutraj potekala žalna slovesnost za ubitim vojakom, ki se je je udeležilo nekaj več kot 30 ljudi. Velika večina je imela s sabo britanske zastave.

Tudi v Woolwichu, kjer se je zgodila tragedija, se že dva dni zbirajo ljudje, ki v spomin na umrlega vojaka polagajo rože in sveče.