Darabijeva je v zaporu preživela pet let. Foto: EPA
Darabijeva je v zaporu preživela pet let. Foto: EPA
Iran redno zavrača obtožbe o kršitvah človekovih pravic, češ da sledi šeriatskemu pravu, zahodne vlade pa obtožuje, da imajo dvojne standarde. Foto: EPA

Organizacije za človekove pravice so ogorčene zaradi petkove usmrtitve Delare Darabi. Odzvalo se je tudi češko predsedstvo EU-ju, ki je usmrtitev obsodilo, Iran pa pozvalo, naj se izogne usmrtitvam mladoletnikov. "Takšne kršitve človekovih pravic spodkopavajo temelje za razumevanje in medsebojno zaupanje med Iranom in EU-jem," je Češka zapisala v izjavi.

Najprej priznala, nato zanikala krivdo
Darabijeva je pred petimi leti priznala, da je umorila očetovega bratranca, nato pa vztrajala, da je umor priznala le zato, da bi zaščitila svojega fanta oziroma ker je bila prepričana, da jo bodo oprostili, ker je bilo dejanje zagrešeno, ko je bila mladoletna.

Njen primer je bil deležen mednarodne pozornosti, ko so svet obšle dramatične slike, ki jih je ustvarila v zaporniški celici.

AI: Ni bila deležna poštenega sojenja
"Amnesty International je ogorčen zaradi usmrtitve Delare Darabi, še posebej zato, ker njen odvetnik ni bil obveščen o usmrtitvi," je na svoji spletni strani zapisala organizacija in dodala, da mlada Iranka ni bila deležna poštenega sojenja. Njen odvetnik je sporočil, da je vodja iranskega sodstva pred kratkim odobril dvomesečno odložitev usmrtitve, a vodstvo zapora odloga ni upoštevalo. Ko je obupana Darabijeva v petek zjutraj po telefonu poklicala starše, da bi jim povedala, da vidi zanko vislic, ji je uslužbenec zapora vzel telefon in rekel: "Vašo hčer bomo usmrtili in glede tega ne morete narediti nič."

Vodja AI-ja na Bližnjem vzhodu je usmrtitev označil za cinično potezo, s katero so se želeli izogniti mednarodnim protestom. Skupine za človekove pravice kritizirajo Iran, ker mladoletnike obsoja na smrt. Iran trdi, da usmrtitve izvaja le, ko obsojenec dopolni 18 let. AI trdi, da je Iran od leta 1990 usmrtil 42 mladoletnikov.

Smrtna kazen za mladoletne morilce
Skupine za človekove pravice so Iran pohvalile, ko se je zdelo, da je oktobra 2007 opustil usmrtitve mladoletnikov, sodišče pa je nato pojasnilo, da iransko stališče, da so mladoletni obsojenci še vedno lahko obsojeni na smrt zaradi umora, ne pa zaradi drugih zločinov, kaznivih s smrtjo. V skladu s šeriatskim pravom se s smrtjo kaznuje umor, posilstvo, prešuštvo, tihotapljenje mamil in odpadništvo.

T. V.