Iz Vatikana so sporočili, da so ogorčeni zaradi 'resne izdaje zaupanja'. Foto: Reuters
Iz Vatikana so sporočili, da so ogorčeni zaradi 'resne izdaje zaupanja'. Foto: Reuters

Glavni osumljenec je monsignor Lucio Angel Vallejo Balda, član posebne komisije za ekonomsko-upravne zadeve Svetega sedeža (COSEA), ki ji je papež Frančišek leta 2013 zaupal nalogo, da prouči organiziranost ekonomsko-upravne strukture Svetega sedeža in predlaga reforme. Komisija je svoje delo končala lani. Na prste so mu stopili v okviru več mesecev trajajoče preiskave švicarske garde o "nezakoniti prisvojitvi in razkritju zaupnih dokumentov in informacij". Po zaslišanju je ostal v priporu.

Druga aretirana je Francesca Chaouqui, prav tako članica omenjene komisije COSEA, ki pa so jo že izpustili, ker je sodelovala s preiskovalci in naj ne bi bila begosumna.

Nova knjiga Gianluigija Nuzzija
Osumljena naj bi vlomila v računalnik glavnega vatikanskega revizorja Libera Miloneja in nato italijanskima raziskovalnima novinarjema Gianluigiju Nuzziju in Emilianu Fittipaldiju posredovala zaupne podatke. Omenjena novinarja naj bi dokumente uporabila pri pisanju svojih knjig o slabem gospodarjenju in nepreglednosti vatikanskih financ. Ti knjigi naj bi izšli še ta teden, v Vatikanu pa so ju že označili za "plod resnih kršitev zaupanja". Zagrozili so tudi s tožbami.

Mediji tokratni primer primerjajo z afero, ki je izbruhnila maja 2012 in se je je prijelo ime Vatileaks. Takrat je bil zaradi kraje in izdajanja zaupnih informacij medijem obsojen majordom nekdanjega papeža Benedikta XVI., Paolo Gabriele, a ga je Benedikt pozneje oprostil. Ta afera naj bi vplivala na poznejšo presenetljivo odločitev Benedikta XVI., da odstopi. Prav Gianluigi Nuzzi je leta 2012 objavil knjigo o korupciji v rimski kuriji na podlagi dokumentov, ki jih je ukradel Gabriele.

Chaouquijeva buri duhove
Imenovanje 33-letne Chaouquijeve - strokovnjakinje za odnose z javnostmi in nekdanje uslužbenke ene vodilnih revizijskih hiš na svetu Ernst and Young - v papeško komisijo je bilo sicer leta 2013 deležno precej pozornosti. Kot so takrat izpostavljali mediji, je mlada in čedna Francesca, po očetovi strani z maroškimi koreninami, pred tem imenovanjem objavila ne le kopico tvitov, kritičnih do Cerkve in korupcije v njenih vrstah, ampak tudi serijo izzivalnih posnetkov sebe in neznanega moškega na YouTubu.