Franssu je pred zahtevno nalogo. Foto: EPA
Franssu je pred zahtevno nalogo. Foto: EPA

V skladu z napovedmi je vatikanska banka pod uradnim nazivom Inštitut za verska dela (IOR) dobila novo vodstvo. Na njeno čelo so imenovali Francoza Jean-Baptista de Franssuja, ki bo nasledil Nemca Ernsta von Freyberga. Tega je imenoval še prejšnji papež Benedikt XVI., med njegovim 16-mesečnim vodenjem pa so v banki začeli operacijo za izkoreninjenje sumljivih transakcij.

V tem času so preverili 18.000 odnosov s strankami in pri tem blokirali račune več kot 2.000 imetnikom, več sto drugih pa so zaprli. Zaradi tega je imela banka lani upad dobička, ki je znašal le 2,9 milijona evrov, kar je 83,7 milijona manj kot v letu 2012.

Ob imenovanju 51-letnega Franssuja je avstralski kardinal George Pell, ki ga je papež Frančišek februarja postavil na čelo novega sekretariata za ekonomijo, dejal, da je "naša ambicija namesto vira občasnih škandalov postati zgled finančnega upravljanja".

Vodenje banke kot misija
Franssu, ki je med drugim ustanovitelj podjetja za prevzeme in združitve Incipit, sicer pa katoličan s štirimi otroki, je pred novinarji izrazil zadovoljstvo, da bo lahko nadaljeval prizadevanja za transparentnost banke. "To vlogo vidim kot misijo," je dodal.

Von Freyberg, ki je odprl pot novi fazi operacije pod vodstvom Franssuja, se je s položaja poslovil zaradi drugih obveznosti, saj se ni mogel v celoti posvetiti IOR-u. "Prav je, da IOR vodi strokovnjak za upravljanje premoženja, kar sam nisem," je dejal Nemec.

Vatikan je tudi napovedal vzpostavitev novega odbora za medije, ki ga bo vodil britanski politik Chris Patten. Z njim bodo skušali občutno privarčevati, Vatikan pa hkrati prilagoditi novim smernicam, tako da bodo prednost pred radiem dobili Twitter in digitalni kanali.