Po besedah španskih oblasti je šlo za eno najbolj množičnih priselitev v zadnjih letih. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Po besedah španskih oblasti je šlo za eno najbolj množičnih priselitev v zadnjih letih. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Obleganje španskih enklav na severu Afrike

Enklavi Melilla in Ceuta predstavljata edino kopensko mejo Afrike z EU-jem, zato sta magnet za številne priseljence, ki si poskušajo v Evropi poiskati delo ali pridobiti politični azil. Večina priseljencev je iz Somalije in Eritreje, vedno večje je število beguncev iz Sirije.

Na pot v boljše življenje se je na maroški strani meje ob šesti uri zjutraj odpravilo okoli 300 ljudi, mejo je uspelo prečkati 214. Po besedah španskih oblasti je šlo za eno najbolj množičnih priselitev v zadnjih letih.

Podoben koordiniran pohod afriških migrantov na meje Melille in Ceute se je nazadnje zgodil v ponedeljek. Z maroškega notranjega ministrstva so sporočili, da je bilo med ranjenimi 13 pripadnikov varnostnih sil. Maroška policija je aretirala približno 100 migrantov, od tega so jih 14 zaradi poškodb odpeljali v bolnišnico v bližnjem mestu Nador.

Nad prebežnike z gumijastimi naboji
17. februarja je v množičnem navalu v Melillo prodrlo približno 150 afriških migrantov. Najmanj 14 migrantov pa je 6. februarja utonilo v maroških vodah, ko so poskušali priplavati v Ceuto. Španski policisti so na več sto prebežnikov takrat streljali z gumijastimi naboji, streljanje pa je špansko notranje ministrstvo policistom zdaj prepovedalo. Ravnanje Španije z afriškimi migranti je ostro kritiziralo več nevladnih organizacij in Evropska komisija.

Obleganje španskih enklav na severu Afrike