Kalinak (desno) velja za najtesnejšega sodelavca premierja Fica (levo). Foto: Reuters
Kalinak (desno) velja za najtesnejšega sodelavca premierja Fica (levo). Foto: Reuters

Protestniki so vzklikali: "Kalinak, odstopi. Pustite našo državo pri miru." Mnogi so imeli v rokah slovaške in evropske zastave. Kalinak ne želi odstopiti, čeprav so mu dokazali povezave s poslovnežem sumljivega slovesa Ladislavom Basternakom, ki ga preiskujejo zaradi domnevne davčne utaje. Kalinak je priznal, da je kupil 17-odstotni delež v eni od Basternakovih podjetij, a oba vpletena zanikata, da bi pri tem prišlo do nepravilnosti.

Protestniki so zahtevali tudi odstop direktorja policije Tiborja Gašparja in posebnega tožilca Dušana Kovačika, ker po njihovem prepričanju nista naredila dovolj za izkoreninjenje korupcije v državi.

Fico podpira svojega ministra
Po pisanju slovaških medijev se je na ulicah zbralo od 5.000 do 10.000 ljudi, kar je največ po prihodu premierja Roberta Fica na oblast leta 2012. Kalinak velja za drugega človeka v Ficovi stranki Smer.

Kot trdi politični strokovnjak Martin Slosiarik, je mnogo Slovakov izgubilo upanje v pravno državo in temelje demokracije, kar je voda na mlin skrajnim strankam. Tako je skrajno desničarska Ljudska stranka - Naša Slovaška lani prvič dobila sedež v parlamentu. Na omenjenih volitvah si je Fico pridobil še drugi mandat na čelu vlade, njegova stranka Smer pa je izgubila večino v parlamentu.

Fico je po protestih izjavil, da je privrženec svobode govora in da Kalinak še vedno uživa njegovo podporo.