Ahmadinedžad je med obiskom v ZDA, kjer se je pred dnevi udeležil konference o neširjenju jedrskega orožja, zatrdil, da se Iran ne bo odpovedal svojemu jedrskemu orožju. Foto: EPA
Ahmadinedžad je med obiskom v ZDA, kjer se je pred dnevi udeležil konference o neširjenju jedrskega orožja, zatrdil, da se Iran ne bo odpovedal svojemu jedrskemu orožju. Foto: EPA

"Predane smo popolnemu izvajanju Pogodbe o neširjenju jedrskega orožja (NPT) na Bližnjem vzhodu in podpiramo vsa prizadevanja v tej smeri," so Kitajska, Francija, Rusija, Velika Britanija in ZDA zapisale v izjavi na konferenci o neširjenju jedrskega orožja na sedežu Združenih narodov v New Yorku. To bi pomenilo, da bi se moral Izrael, ki ni podpisnik NPT-ja, odpovedati svojemu jedrskemu orožju, ki ga utegne imeti. Izrael ni sicer nikoli priznal, da ima tovrstno orožje, a tega ni niti zanikal.

Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad je ponovil, da bo njegova država "zagotovo nadaljevala" svoj jedrski program kljub napovedim Izraela, da je proti Iranu pripravljen uporabiti orožje, da bi mu preprečil razvijanje jedrskega orožja, kar Zahod očita Teheranu. Iran vztraja, da je njegov jedrski program zasnovan v miroljubne, civilne namene.

"Bin Laden je v Washingtonu" Ahmadinedžad je zavrnil poročanje medijev, da je vodja mednarodne teroristične mreže Al Kaida Osama bin Laden v Teheranu. Dodal je, da je slišal, da je vodja Al Kaide v prestolnici ZDA, in izrazil mnenje, da je v Washingtonu zato, ker je bil nekoč sodelavec nekdanjega ameriškega predsednika Georgea Busha. "V starih časih sta bila kolega. To veste. Skupaj sta se ukvarjala z naftnimi posli. Sodelovala sta. Bin Laden ni nikoli sodeloval z Iranom, je pa sodeloval z Bushem," je še poudaril iranski predsednik.

Ahmadinedžad je "načelno" privolil v brazilsko posredovanje, ki bi oživilo pogajanja o predlogu Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA), da bi Iran svoj uran pošiljal v tujino, kjer bi ga obogatili, s čimer naj bi se okrepilo zaupanje zahodnih držav v iranski jedrski program. "V telefonskem pogovoru s svojim venezuelskim kolegom (Hugom Chavezom, op. a.) se je Ahmadinedžad načelno strinjal, da Brazilija posreduje pri dogovoru glede jedrskega goriva," je sporočila iranska poluradna novinarska agencija.

Predstavnik brazilskega zunanjega ministrstva je dejal, da Brazilija ni sprejela vloge posrednice, vendar to ne pomeni, da na željo kakšne države tega ne bi sprejela.