Iranski predsednik meni, da je posest jedrske bombe postala instrument hegemonističnih in ekspanzionističnih interesov redkih izbrancev. Foto: EPA
Iranski predsednik meni, da je posest jedrske bombe postala instrument hegemonističnih in ekspanzionističnih interesov redkih izbrancev. Foto: EPA

Iranski predsednik se bo na sedežu ZN-a udeležil konference o neširjenju jedrskega orožja, na kateri bodo države udeleženke pregledale svetovni napredek glede jedrskega razoroževanja, kot ga predvideva sporazum o neširjenju jedsrkega orožja (NPT).

Pred odhodom v ZDA je Ahmadinedžad označil NPT za neuspeh, saj danes na svetu največjo grožnjo predstavljata razvoj in kopičenje jedrskega orožja. Mednarodno agencijo za jedrsko energijo (IAEA) je obtožil, da v zadnjih 40 letih ni uspela v svoji misiji, in nekatere države so v tem času razvile jedrsko bombo.

Iran je v sporu z mednarodno skupnostjo zaradi jedrskega programa, za katerega v Teheranu zatrjujejo, da je miroljubne narave in namenjen proizvodnji električne energije, a v to ne verjamejo predvsem ZDA, ki menijo, da je program le krinka za razvoj jedrskega orožja.

Svetovalec iranskega predsednika Mojtaba Samareh Hašemi je dejal, da bo Ahmadinedžad na konferenci predstavil nekaj praktičnih predlogov, s katerimi bo lahko Iran še naprej izvajal svoj jedrski program.

Clitnonovo opozorilo Ahmadinedžadu
Ameriška državna sekretarka Hillary Clinton je ta teden Ahmadinedžada opozorila, naj pomembne konference ne izkoristi za preusmerjanje pozornosti od ključnih vprašanj in širjenje zmede.

Ahmadinedžad je dan pred odhodom v New York dejal, da ima dokaze o povezanosti ZDA in Izraela z vodilnimi svetovnimi terorističnimi skupinami. Po njegovih besedah so ZDA v središču svetovnega terorizma in so v zadnjih letih pomagale skrajnežem z vsega sveta.

ZDA so edina država, ki je v vojaškem sporu uporabila jedrsko orožje, je dejal Ahmadinedžad in ob tem administracijo v Washingtonu pozval k sodelovanju z iransko vlado, saj je tovarištvo boljše do konfrontacije.