Shilpa Shetty je znana indijska igralka, ki nastopa v filmih iz Bollywooda. Foto: Reuters
Shilpa Shetty je znana indijska igralka, ki nastopa v filmih iz Bollywooda. Foto: Reuters
Protest v Indiji
Indijce je zelo razjezilo obnašanje do njihove rojakinje. Foto: Reuters
Shilpa Shetty na modni pisti
Shilpa Shetty je tudi aktivistka v boju proti aidsu in mučenju živali. Foto: Reuters
Veliki Brat razburil Britance

Glavna žrtev oddaje, ki jo predvajajo na komercialni televiziji Channel 4, je indijska igralka in manekenka Shilpa Shetty, ki so jo nekateri udeleženci zasmehovali zaradi njenega naglasa. Ena udeleženka je izrazila skrb nad hrano, ki jo je pripravila Shetty, saj "ne veš, kje so bile njene roke." Druga udeleženka je celo rekla, da so Indijci suhi, ker jedo na pol surovo hrano in so zato vseskozi bolni.

Klici jeznih gledalcev
Zaradi rasističnih pripomb v oddaji je urad za nadzor medijev klicalo že več kot 30.000 jeznih gledalcev in nekateri so celo zagrozili s tožbo. Televizija se brani, da v oddaji ni šlo za rasistično žalitev, ampak samo za kulturni spopad. Gledanost oddaje, ki je že nekaj let v upadu, je dosegla rekorde, vendar se je zaradi škandala že umaknil glavni sponzor in največji ponudnik mobilnih telefonov v Evropi podjetje Carphone Warehouse, ki je v oddajo vložil tri milijone funtov.

Indijici morajo pogledati tudi vase
V Indiji je zaradi zasmehovanja rojakinje protestiralo več ljudi, škandal pa je dobil tudi diplomatsko razsežnost. Indija je Veliko Britanija že pozvala, naj preveri, če v oddaji niso bili kršeni protirasistični zakoni. Čeprav so indijski časopisi obsodili zmerjanje njihove igralke, pa so nekateri opozorili, da bi morali pred izražanjem vsenacionalne jeze sami najprej počistiti pred svojim pragom. V Indiji namreč še vedno veljajo stoletja stara pravila o uvrščanju ljudi v kaste, s tem pa so povezani tudi številni predsodki.

Blair ne gleda oddaje
Na vprašanja o oddaji je moral v parlamentu odgovarjati tudi premier Tony Blair, ki je sicer priznal, da oddaje ne gleda, vendar pa je obsodil rasizem. Njegov naslednik in zdajšnji finančni minister Gordon Brown se je moral s škandalom ukvarjati prav med obiskom Indije, kjer je vseskozi odgovarjal le na vprašanja, povezana z oddajo. Obsodil je pripombe in poudaril, da je oddajo obsodilo tudi na tisoče Britancev.

Udeleženci ne vedo za škandal
Edini, ki ne vedo za razburjenje in škandal, so udeleženci oddaje, saj so 24 ur na dan zaprti v posebnem prostoru s kamerami in odrezani od zunanjega sveta. Kot vedno poudarjajo pri resničnostnih oddajah, bodo tudi tu imeli glavno besedo gledalci, ki bodo lahko v petek odločili, kdo bo oddajo zapustil. Izbirali bodo prav med Shetty in Jade Goody, ki je bila glavna pri rasističnem zmerjanju. Pobiralci stav napovedujejo, da bo izpadla Goody, ki je zaslovela v neki drugi oddaji Veliki brat.

Veliki Brat razburil Britance