Iz Nizozemske poročajo o vse večjem številu prošenj po evtanaziji. Foto: Reuters
Iz Nizozemske poročajo o vse večjem številu prošenj po evtanaziji. Foto: Reuters

Po besedah Petre de Jong, direktorice nizozemske fundacije Pravica do smrti, ki upravlja kliniko, so ljudje za to "hvaležni".

Šest mobilnih enot je svoje delovanje po celotni Nizozemski začelo v četrtek. V vsaki skupini so medicinske sestre in zdravniki, ki s strupeno injekcijo ali strupeno mešanico zdravil pomagajo umreti pacientom, katerih zdravniki jim pri tem nočejo priskočiti na pomoč.

Po navedbah de Jongove planejo nekatere izmed njihovih strank v jok, ko z njimi govorijo po telefonu. "Slišati so srečni, ker jih končno nekdo posluša," je dejala de Jongova. Obenem je poudarila, da bodo morali povečati število enot, če se bo število prošenj še povečalo.
Pionirska Nizozemska
Nizozemska je leta 2002 postala prva država na svetu, ki je legalizirala evtanazijo, tako da lahko zdravniki končajo življenja hudo bolnih pacientov, ki izrazijo željo po smrti. Evtanazija se sicer lahko izvede le v primerih bolnikov, ki trpijo zaradi nevzdržnih bolečin, ki so posledica neozdravljivih bolezni, in pri katerih ni upanja na ozdravitev.

Številni zdravniki sicer zavračajo izvajanje evtanazije, večinoma zaradi verskih razlogov. Tudi nasprotniki evtanazije so se jezno odzvali na uvedbo tovrstnih mobilnih enot in jih označili za "vod smrti".