Na cerkvi so tudi grafiti: Ne zaprite naše cerkve, raje vanjo vstopite. Foto: EPA
Na cerkvi so tudi grafiti: Ne zaprite naše cerkve, raje vanjo vstopite. Foto: EPA
Eden izmed upornih duhovnikov v objemu vernika ob koncu velikonočne maše
Proti zaprtju cerkve se krčevito borijo tudi verniki. Foto: EPA

Ti so izkazali podporo duhovniku, ki je med mašo dejal, da si želijo biti uporniki, tako kot je bil tudi Jezus Kristus. Povedal je, da so v cerkvi Svetega Carlosa Borromea dobrodošle vse vere, ki verjamejo v človeka in ne samo v Jezusa. Tudi on je imel vero v ljudi, je dodal duhovnik Javier Baeza.

Skupaj s še dvema kolegoma vodi omenjeno cerkev, med tamkajšnjimi verniki pa uživajo velik ugled, vendar pa jim madridski nadškof grozi, ker naj bi si liturgijo razlagali preveč po svoje.

Tako uporni duhovniki ne nosijo duhovniških oblačil, ampak se oblačijo tako kot večina ljudi. Razlog, da so se odpovedali oblekam, so pritožbe mladine, ki je dejala, da so duhovniki videti kot sodniki na sodiščih.

Cerkev je mašam namenjena le ob večerih in nedeljah, sicer pa v njej vsako jutro brezposelnim pomagajo pri iskanju zaposlitve. Ob popoldnevih pa v cerkvi potekajo delavnice, ki jih vodijo socialni delavci, ki pomagajo pomoči potrebnim prebivalcem sicer nemirne madridske četrti Entrevias.

Med drugim lahko na cerkveni naslov pošto dobivajo tudi brezdomci, duhovniki pa so presnetili celo s potezo, da na mašah namesto hostje vernikom v usta polagajo piškote.

Baeza pravi, da so trenutno za Rimskokatoliško cerkev nastopili črni časi. "Ljudje se odmikajo od cerkve in ironično je, da se Cerkev odziva tako, da se tudi sama umika od ljudi," je menil uporni duhovnik.