Med potniki na vlaku je bilo veliko turistov. Foto: EPA
Med potniki na vlaku je bilo veliko turistov. Foto: EPA
Nesreča
Gre za eno najhujših železniških nesreč na Hrvaškem. Foto: EPA
Nesreča
Iztirila se je celotna kompozicija vlaka. Foto: Reuters
Nesreča
Hrvaška premierka Jadranka Kosor je izrazila sožalje svojcem žrtev. Foto: EPA

Nagibni vlak, ki je bil na poti iz Zagreba proti Splitu, se je iztiril okoli poldneva pred postajo Sadine v Rudinah pri Kaštelu. Na kraj nesreče so takoj prispela reševalna vozila in pripadniki gorske reševalne službe, reševanje pa otežuje nedostopen teren.

Hrvaški medijski portal 24sata.hr je poročal, da je med šestimi mrtvimi tudi en Slovenec, a se je pozneje izkazalo, da ne gre za slovenskega državljana, ampak je imel v Sloveniji le bivališče. Med ranjenimi je večina hrvaških državljanov, drugi pa prihajajo iz Francije, Avstralije, Švedske, Belgije, Velike Britanije in Pakistana. Ranjena je tudi ena slovenska državljanka.

Ponesrečence so pripeljali v splitsko bolnišnico, kjer je vladalo izredno stanje, zaradi česar so prebivalce pozvali k darovanju krvi. Po podatkih policije je bilo na vlaku okoli 90 potnikov.

Hrvaška televizija poroča, da je bila železniška proga ne tem delu obnovljena pred dvema letoma, medtem ko je bil vlak pred kratkim na tehničnem pregledu. Nesreča se je zgodila le 15 metrov od globokega prepada, ki meri med 400 in 500 metrov. Železniška proga je do nadaljnjega zaprta, potnike pa proti južni Dalmaciji vozijo z avtobusi.

Vročina ali sredstvo proti plevelu?
Policija je že sprožila preiskavo nesreče. Eden od mogočih vzrokov bi bilo lahko izkrivljenje tirnic zaradi velike vročine. V Splitu so namreč čez dan namerili 34 stopinj Celzija. Potniki so tudi poročali, da jih je strojevodja pred nesrečo obvestil o odpovedi zavornega sistema. To naj bi se zgodilo zaradi sredstva proti plevelu, s katerim so delavci železnice posipali tire. Prav to sredstvo naj bi onemogočilo zaviranje vlaka.

Delovna lokomotiva skoraj povozila reševalce
Kmalu bi se lahko zgodila še nova nesreča, ko so hrvaške železnice na pomoč pri reševanju poslale delovno lokomotivo, ki pa so ji okoli pol kilometra pred krajem nesreče odpovedale zavore. Nekaj reševalcev se je v zadnjem hipu umaknilo s proge, lokomotiva pa se je zapeljala mimo iztirjenega vlaka in se zaustavila po okoli sto metrih, tako da na srečo ni povzročila še večje škode.

Nesreča je bila pričakovana
Na možnost nesreče nagibnega vlaka na Hrvaškem je pred petimi leti opozarjal ugledni nemški sodni izvedenec Vatroslav Grubišić, ki je pojasnjeval, da nagibni vlaki niso preizkušeni za vožnjo na hrvaških progah. Sam je posumil, da tudi niso izdelani po zahtevanih standardih, zaradi česar bi se lahko po njegovih besedah zgodila nesreča s katastrofalnimi posledicami.

V sklopu posodabljanja železnic so pred petimi leti na Hrvaškem kupili osem nagibnih vlakov od kanadskega proizvajalca Bombardier, ki so jih izdelali v Nemčiji.

Spodaj si lahko ogledate posnetek hrvaške televizije RTL, ko je delovna lokomotiva skoraj povozila reševalce.