Trenutno ob Rdečem morju dopustuje okoli 400 Slovencev. Foto: EPA
Trenutno ob Rdečem morju dopustuje okoli 400 Slovencev. Foto: EPA

Koliko od okoli 180 potnikov se bo jutri dejansko vkrcalo na letalo, na agencijah za zdaj še ne vedo. Pri turističnih agencijah Palma in Sonček potnikom ponujajo nadomestni aranžma ali pa potovanje v Egipt v drugem terminu.

Kompas in Relax najverjetneje ne bosta odpotovala
Na Kompasu, ki naj bi v soboto na počitnice odpeljal 70 ljudi, pa potnikom potovanje odsvetujejo. Peter Majerle iz agencije Kompas pojasnjuje: "Potniki imajo sami možnost, ali se odpravijo ali ne. Mi smo jim odsvetovali. Imajo možnost se odločiti sami, a na koncu bomo mi tisti, ki bomo odločili, ali peljemo ali ne. To se bomo odločili glede na stanje danes ponoči, ampak po vsej verjetnosti bodo vsi potniki ostali doma." Pri Relaxu denimo bodo - če bo situacija ostala nespremenjena - potovanje v sredo celo odpovedali.

Trenutno sicer svoj poletni oddih ob Rdečem morju preživlja okoli 400 Slovencev. Da v preostalih delih države divja nasilje, ne čutijo. "Nobenih nemirov ni čutiti, mi smo normalno tukaj, kot da se nič ne bi dogajalo, smo normalno na dopustu. Smo videli, da so Hurgada in druga središča ob Rdečem morju varna, tako da smo brez pomislekov odšli na potovanje," pojasnjuje Andrej Kovačič.

Tisti, ki so že tam, naj dopust preživijo do konca
Kljub temu na ministrstvu za zunanje zadeve slovenskim državljanom svetujejo, naj bodo previdni in naj se izogibajo večjih zborovanj. "Tistim, ki so že v Egiptu, pa naš nasvet ostaja enak: v turističnih središčih ob Rdečem morju ni dodatnih ali pa novih nevarnosti, tam so razmere varne, tistim, ki tam preživljajo dopust, naj ga po našem mnenju, ob upoštevanju opozoril organizatorjev, preživijo do konca," pravi Andrej Šter z MZZ-ja.

Podobno opozorilo je izdala tudi večina drugih evropskih držav; v Nemčiji sta dve največji turistični agenciji odpovedali vsa nadaljnja potovanja v Egipt vse do 15. septembra.

Več v spodnjem prispevku Nine Rozman in Darje Meglič za Odmeve. Pogledate pa si lahko še pogovor Slavka Bobovnika s predstavnico turistične agencije Relax Alenko Dobovičnik o trenutnih razmerah v Hurgadi.

MZZ odsvetuje odhode v Egipt
MZZ odsvetuje odhode v Egipt