Herman Cain je nekaj časa veljal za glavnega protikandidata Mittu Romneyju, zdaj pa zaradi obtožb z nadlegovanjem in tokratnega spodrsljaja drsi navzdol. Foto: EPA
Herman Cain je nekaj časa veljal za glavnega protikandidata Mittu Romneyju, zdaj pa zaradi obtožb z nadlegovanjem in tokratnega spodrsljaja drsi navzdol. Foto: EPA

Novinar časnika Milwaukee Journal Sentinel je Caina vprašal, ali se strinja z odzivom predsednika Baracka Obame na letošnji upor v Libiji. "Torej, Libija," je dejal Cain, nato pa zavil z očmi in si vzel čas za razmislek. "Predsednik Obama je podpiral upor. Pravilno? Predsednik Obama je pozval k odhodu Gadafija. Želim se samo prepričati, da govorimo o isti stvari, preden rečem 'da, strinjam se' ali 'ne, ne strinjam se," je pojasnil svojo zadrego.

"Ne strinjam se z načinom, kako se je Obama lotil zadeve zaradi naslednjega razloga - ne, to je nekaj drugega," je nadaljeval zmedeni Cain in dodal, da mora začeti znova in ponovno zbrati vse misli, ki mu rojijo po glavi.

"Cainov brodolom" zaokrožil po medijih
Petminutni posnetek Cainovega pogovora je nemudoma zaokrožil po spletu in si na družabnem omrežju Twitter prislužil naziv "Cainov brodolom". Cain, ki mu je poleg Mitta Romneyja v boju za osvojitev republikanske nominacije kazalo najbolje, je skušal pozneje zadrego pojasniti. Povedal je, da ni res, da bi moral predsednik vse vedeti in da je treba najprej poznati vsa dejstva, preden se izrečeš o zadevi, o kateri nisi povsem poučen.

Cainova negotovost in nezmožnost oblikovati jasen odgovor na osnovno vprašanje glede aktualnega dogajanja sta vrgli novo senco dvoma na uspeh njegove kampanje, ki je že tako pod pritiskom zaradi obtožb o spolnem nadlegovanju, in osupnili številne ljudi in medijske analitike. Analitiki se zdaj sprašujejo, ali ni Cainov spodrsljaj hujši od "pozabljivosti" njegovega tekmeca, teksaškega guvernerja Ricka Perryja, ki je pretekli teden med predvolilno razpravo pozabil tretje ministrstvo na zvezni ravni, ki ga želi ukiniti.

Cain zdrsnil na tretje mesto
Po Cainovem spodrsljaju sta medijski družbi CNN in ORC izpeljali javnomnenjsko raziskavo, ki je pokazala, da je Cain padel na lestvicah priljubljenost. Zdaj ga podpira 14 odstotkov volivcev, kar je 10 odstotkov manj kot Mitta Romneyja, osem odstotkov več pa ima tudi Newt Gingrich, nekdanji vodja republikanske večine v predstavniškem domu.

Spodaj si lahko pogledate posnetek pogovora med Cainom in novinarjem. Posnetek je v angleškem jeziku.