V Jeruzalemu vlada izredno stanje in vsesplošen strah, pri čemer so zdaj tarče izraelske represije predvsem mladi Palestinci, ki predstavljajo jedro zadnjega upora proti okupaciji. Foto: Reuters
V Jeruzalemu vlada izredno stanje in vsesplošen strah, pri čemer so zdaj tarče izraelske represije predvsem mladi Palestinci, ki predstavljajo jedro zadnjega upora proti okupaciji. Foto: Reuters
Tretja intifada
Večina palestinskih napadalcev z nožem in protestnikov proti izraelski okupaciji je mladoletnih, večinoma mlajših od 16 let. Številni opozarjajo, da je gibanje zraslo zunaj ustaljenih političnih organizacij in da se rojeva tretja palestinska intifada. Foto: Reuters

Izraelski premier Benjamin Netanjahu bo podrobnosti o ukrepih razkril v televizijskem nagovoru državljanom, je povedal zunanji minister ZDA John Kerry po srečanju z jordanskim kraljem Abdulahom II., ki je uradni skrbnik muslimanskega svetega kraja v vzhodnem Jeruzalemu.
Kot je dejal Kerry, je Netanjahu privolil v "izvrsten predlog kralja Abdulaha za 24-urno snemanje vseh delov" kompleksa, ki je svet tako za Jude kot muslimane. "To bo zagotovilo celovito vidnost in preglednost, ki bi lahko resnično spremenili pravila igre in odvrnili vse od kaljenja svetosti tega svetega kraja."

Ubitih 50 Palestincev in osem Judov
Tretji najsvetejši muslimanski kraj, s katerega se je prerok Mohamed odpravil v nebesa, je v središču spora in nemirov, ki pretresajo Izrael in Palestino pretekle tedne. Ker naj bi Izraelci skušali spremeniti pravila glede obiskov in verskih obredov na judovskem Tempeljskem hribu in s tem posredno tudi v kompleksu mošeje na skali, se je sprožila tako imenovana tretja intifada (palestinska vstaja). V napadih, praviloma z noži, je bilo ubitih osem Izraelcev, medtem ko so izraelske varnostne sile pobile 50 Palestincev.

Preganjavica pripeljala do linča begunca
Nekateri izmed njih so res napadali Jude z noži, marsikatera palestinska žrtev pa je bila samo osumljena in ustreljena brez vprašanj. Preganjavica pred napadi je pripeljala tudi do položajev, ko so Judi streljali na Jude, za katere so sumili, da so palestinski napadalci. Najbolj razvpit primer pa se je zgodil v Berševi na avtobusni postaji, kjer so linčali Haptoma Zerhoma, begunca iz Eritreje.

Kerry, ki se je z Netanjahujem srečal v četrtek v Berlinu, je še dejal, da je izraelski premier potrdil zavezo Izraela glede statusa quo na območju mošeje, v skladu s katerim Judje kompleks lahko obiščejo, ne smejo pa tam moliti.

Kerry govoril tudi s palestinskim predsednikom
Ameriški zunanji minister se je v soboto v Amanu sešel tudi s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom, s katerim sta ob začetku pogovorov izrazila optimizem glede zmanjšanja najnovejših napetosti med Izraelci in Palestinci. Napetosti zaradi Al Akse so sprožile val napadov Palestincev na Izraelce in spopade med Palestinci ter izraelskimi varnostnimi silami.