Podobne izjave je Netanjahu izrekel že leta 2012 v svojem govoru v knesetu, v katerem je Huseinija označil za
Podobne izjave je Netanjahu izrekel že leta 2012 v svojem govoru v knesetu, v katerem je Huseinija označil za "vodilnega arhitekta končne rešitve". Foto: Reuters
Berlin
Spomenik žrtvam holokavsta v Berlinu. Nacisti so med drugo svetovno vojno ubili šest milijonov Judov. Foto: EPA

Netanjahu je z izjavo na Svetovnem kongresu sionistov, da je bil pravzaprav jeruzalemski mufti Haj Amin Al Huseini tisti, ki si je zamislil idejo o iztrebitvi evropskih Judov in jo predstavil voditelju nacistične Nemčije Adolfu Hitlerju, na družbenih omrežjih dvignil ogromno prahu.

Pred zasedanjem kongresa je izraelski premier spomnil na srečanje Huseinija in Hitlerja novembra leta 1941:"Hitler takrat ni imel namena iztrebiti Judov, hotel jih je izgnati. Haj Amin Al Huseini je odšel do Hitlerja in mu dejal: 'Če jih boš izgnal, bodo prišli sem (v Palestino)'". Netanjahu je nadaljeval, da je nato Hitler vprašal:"In kaj naj naredim z njimi?" Mufti mu je odgovoril: "Zažgi jih."

Namigovanja, da naj bi ideja o holokavstu oblikoval jeruzalemski mufti, je proučevalo že več zgodovinarjev, a jih je večina zavrnila.

Haj Amin Al Huseini je bil imenovan na mesto jeruzalemskega velikega muftija leta 1921, svoj položaj pa je izrabljal za promocijo islama. Med arabsko nacionalistično vstajo v Palestini (1936-39) proti britanski kolonialni upravi in množičnemu priseljevanju Judov na ozemlje Palestine, se je postavil v opozicijo Britancev.

Ko so ga hoteli aretirati leta 1937, je pobegnil v Libanon, nato v Irak, na koncu pa poiskal zavezništvo s fašistično Italijo in nacistično Nemčijo. Med drugo svetovno vojno je sodeloval tako z Italijo kot Nemčijo, kjer je širil svojo protijudovsko propagando po radiu. Nacistom pa je v Bosni pomagal rekrutirati muslimane za vstop v SS-enote.

Odgovornost je nemška
"Vsi Nemci poznajo zgodovino morilske rasne manije nacistov, ki je vodila do razpada civilizacije, kar je bil holokavst,"
je dejal tiskovni predstavnik nemške kanclerke Steffen Seibert, ko so ga povprašali o izjavah Netanjahuja.

"O tem v nemških šolah učimo z dobrim razlogom, to se ne sme pozabiti. In ne vidim razloga, da bi spreminjali naš pogled na zgodovino. Vemo, da je odgovornost za ta zločin proti človečnosti nemška in povsem naša," je še dodal.