Kardinal Jorge Mario Bergoglio si je izbral ime papež Frančišek. Foto: Reuters
Kardinal Jorge Mario Bergoglio si je izbral ime papež Frančišek. Foto: Reuters
Beli dim
Beli dim, ki se je pokazal ob 19.05, je pomenil izvolitev novega papeža. Foto: Reuters
Vatikan
Za izvolitev papeža je bilo potrebnih pet krogov glasovanja. Foto: Reuters
Pogovor z mariborskim nadškofom Turnškom
Novi papež postal kardinal Bergoglio

Drugi dan konklava in peto glasovanje 115 kardinalov, ki so bili zaprti v Sikstinski kapeli, je bilo uspešno - Rimskokatoliška cerkev je dobila novega, 266. poglavarja. To je bil eden najkrajših konklavov v zgodovini.

"Bratje in sestre, dober večer," je dejal Frančišek, ko se je uro po belem dimu pojavil na balkonu bazilike svetega Petra in se vsem zbranim zahvalil za sprejem.

Skupaj z množico je molil za svojega predhodnika Benedikta XVI. in nato prosil zbrane še za molitev zase pri vodenju Katoliške cerkve. V skladu s tradicijo je sledila podelitev blagoslova urbi et orbi (mestu in svetu).

Po njegovih besedah bi se moral svet podati na pot ljubezni in bratstva. Ob svojem prvem nastopu pred verniki se je Frančišek tudi malce pošalil, ko je dejal, da so ga njegovi bratje kardinali "šli iskat na konec sveta".

Posebni poročevalec MMC-ja iz Vatikana Toni Gruden je povedal, da je po izvolitvi argentinskega kardinala za novega papeža med njegovimi rojaki, ki so se zbrali na Trgu svetega Petra, odmevalo: Argentina, Argentina, Argentina. Rojaki so prepričani, da novi papež predstavlja glas revnih, socialno pravičnost v sodobnem svetu, a tudi obrambo tradicionalnih družinskih vrednot. Najbolj čustven sogovorec našega dopisnika je dejal: "Zatresel bo Cerkev, saj je Južnoameričan. Potrebujemo veselje do življenja, sočutje in ljubezen."

Frančišek je prvi papež iz jezuitskega reda in prvi, ki prihaja iz Latinske Amerike. Kardinal je postal februarja leta 2001 pod papežem Janezom Pavlom II. Velja za gorečega nasprotnika istospolnih porok, vendar verjame v kontracepcijo kot način preprečevanja bolezni.

Inavguracijska maša ob začetku pontifikata bo 19. marca, ko bo papež Frančišek tudi uradno ustoličen kot novi poglavar Rimskokatoliške cerkve. Pri tem gre za zunanje bogoslužno praznovanje, v okviru katerega se bo poleg kardinalov, škofov in duhovnikov zbrala tudi množica vernikov z različnih koncev sveta.

Zvonjenje po belem dimu
Po belem dimu iz dimnika Sikstinske kapele, ki je oznanil izvolitev novega papeža, so se oglasili tudi zvonovi v baziliki svetega Petra. Zvonovi so zazvonili tudi v Sloveniji. Zvonjenje je trajalo 15 minut.

Slovenska škofovska konferenca je pojasnila, da je takoj po izvolitvi novega papeža zadnji kardinal iz reda kardinalov diakonov v Sikstinsko kapelo poklical papeškega ceremonierja, ki kot notar prisostvuje privolitvi in pripravi zapisnika.

Prvi kardinal po starosti, to je Giovanni Battista Re, je v imenu kardinalskega zbora izvoljenega vprašal: "Ali sprejmeš kanonično izvolitev za papeža?" Takoj ko je bila izrečena privolitev, ga je vprašal: "Kako se želiš imenovati?"

Ceremonier je nato ob navzočnosti dveh pomočnikov pripravil zapisnik. Izvoljeni je od privolitve naprej rimski škof, papež in glava škofovskega zbora. S tem je pridobil polno oblast nad vesoljno Cerkvijo in jo lahko izvaja.

Novoizvoljeni papež se je nato preoblekel in si nadel bel talar. Sledila je kratka molitev s prebiranjem odlomka iz evangelija, v nadaljevanju pa so mu kardinali obljubili spoštovanje in pokorščino. Kardinali so mu zapeli še zahvalno pesem Te Deum, papež pa se je nato zadržal v tihi molitvi v Pavlinski kapeli.

Upokojitev Benedikta XVI.
Volitve novega papeža so sledile, potem ko je papež Benedikt XVI. (star je 85 let) odstopil 28. februarja, saj se ni počutil dovolj močnega, da bi lahko še naprej vodil Cerkev.

Na svoji zadnji avdienci je vernikom dejal, da bo Boga prosil, naj ga razsvetli, da bo sprejel pravilno odločitev v dobro Cerkve.

Pogovor z mariborskim nadškofom Turnškom
Novi papež postal kardinal Bergoglio