Svojci žrtev so prepričani, da so v primer vpleteni visoki politiki. Foto: Reuters
Svojci žrtev so prepričani, da so v primer vpleteni visoki politiki. Foto: Reuters
Mednarodni strokovnjaki so s končnim poročilom zaključili svoje delo. Foto: Reuters

Panel mednarodnih strokovnjakov iz Medameriške komisije za človekove pravice je obenem v končnem poročilu zavrnil ugotovitve uradne preiskave. Dejali so, da mehiški uradniki med preiskavo niso sledili indicem. Primer, ki je šokiral mednarodno skupnost, je razburil mehiško javnost in izzval val ogorčenja. Ker ni nihče odgovarjal in ni nihče kaznovan, so ljudje protestirali na ulicah. "Zamude pri pridobivanju dokazov, ki bi jih lahko uporabili za mogoče preiskave, potem omogočajo, da odgovorni ostajajo nekaznovani," so zapisali neodvisni strokovnjaki, poroča BBC.

Vlada prikriva vpletenost političnega vrha?
43 študentov pedagoške fakultete iz mesta Ayotzinapa je izginilo septembra 2014, potem ko so sodelovali pri protestu Iguala na jugozahodu države, v zvezni državi Guerrero, ki je eno najbolj nasilnih območij Mehike. Študenti, ki so bili povezani z levico, so protestirali nad politiko zaposlovanja lokalnih oblasti, saj naj bi bila diskriminatorna do učiteljev z ruralnih območij.

Mehiški tožilci pravijo, da so jih po naročilu župana Iguale Joseja Luisa Abarce pridržali skorumpirani policisti, ki so jih nato predali lokalni kriminalni združbi. Ta jih je ubila, trupla pa na lokalnem smetišču zažgala. Sorodniki žrtev so ves čas zavračali to različico preiskave, saj so prepričani, da je vlada s tem skušala prikriti vpletenost visokih politikov in vojaških častnikov v pobojih.

Osumljenci podkupljeni in mučeni
Na zahtevo sorodnikov so neodvisni strokovnjaki delo začeli marca 2015. Njihovo preiskavo je vlada odobrila, mandat pa se ji izteče konec aprila. Po šestih mesecih dela so izdali prvo poročilo preiskave, v katerem so izpodbijali uradno verzijo dogodkov. Zadnje poročilo pa preiskavo vlade znova postavlja v središče pozornosti. Mednarodni strokovnjaki pravijo, da zdravniška poročila kažejo na zlorabe in mučenje osumljencev, ki so bili pridržani v tem primeru. Zapisali so, da so se morali med preiskavo spopasti z ovirami, za katerimi so stale oblasti, z namenom, da bi preprečile, da bi primeru prišli do dna.

Najdena trupla niso izginuli študenti
Po več kot letu in pol ni praktično nič več jasnega, kaj se je tedaj zgodilo, a verodostojnost mehiške vlade ni bila še nikoli pod takšnim vprašanjem, kot je zdaj. Neodvisni strokovnjaki pravijo le, da najdena trupla, ki so jih našli na omenjenem smetišču, ne pripadajo izginulim študentom. Obstajajo namreč dokazi, da so bili mobilni telefoni študentov aktivni še nekaj ur, oziroma v nekaterih primerih celo dni po tem, ko naj bi bili po podatkih uradne preiskave že zažgani. V poročilu piše, da ni jasna vloga vojske in zvezne policije v pobojih.

26. septembra 2014 je lokalna mestna policija napadla avtobus, ki je po zbiralni akciji prevažal študente – učitelje pripravnike. V enostranskem strelskem napadu je bilo ubitih šest ljudi, več jih je bilo ranjenih. Na desetine jih je policija aretirala in strpala v svoja vozila ter jih odpeljala v neznano. Čez nekaj ur je prizorišče nočnega incidenta zavzela vojska in preživeli napadeni študenti so ugotovili, da pogrešajo 43 kolegov.