Foto:
Foto:
Traian Basescu in Calin Tariceanu
Nekoč zaveznika, danes huda nasprotnika. Foto: EPA

Opozicijska Demokratska stranka predsednika Traiana Basescuja je trdila, da je kabinet premierja Calina Tariceanuja, ki ima le 20 odstotkov sedežev v parlamentu, izgubil svojo legitimnost, ko so romunski volivci s tričetrtinsko večino zavrnili poskuse odstavitve predsednika Basescuja zaradi obtožb o zlorabi položaja na referendumu 19. maja, ki ga je podprl premier Tariceanu.

Večina poslancev se je vzdržala
Premier in njegova Liberalna stranka so preživeli glasovanje o zaupnici zaradi tihega sodelovanja z močno nekdanjo komunistično Socialdemokratsko stranko. Čeprav je za nezaupnico glasovalo več poslancev (115 poslancev) kot proti njej (112 poslancev), vlada ni padla, saj se je glasovanja vzdržalo kar 153 poslancev. Za odstavitev romunske vlade bi moralo glasovati najmanj 235 poslancev.

Spor zavrl reforme
Glasovanje o nezaupnici je zadnji v seriji političnih spopadov med romunskim predsednikom Basescujem in premierjem Tariceanujem, ki so ohromili reforme in razdrli sredinsko koalicijo. Politični opazovalci opozarjajo, da bo vlada težko sprejela ključne reforme in se borila s korupcijo, ki je zajela vsa področja romunske družbe. Zahodni diplomati pa so premierja Tariceanuja opozorili, da bo njegovo zanašanje na pomoč Socialdemokratske stranke ogrozilo njegove reforme, saj so socialdemokrati zavlačevali z reformami, ko so bili na oblasti med letoma 2000 in 2004.

Grozijo sankcije EU-ja
Romuniji grozijo sankcije EU-ja, ki se mu je pridružila januarja letos, če ne bo pravočasno izpeljala reform, še posebej na področju zakonodaje in kmetijstva.