Protestniki so v poslopje regionalnih oblasti vdrli skozi okna. Foto: Reuters
Protestniki so v poslopje regionalnih oblasti vdrli skozi okna. Foto: Reuters
Rusija
Ruski obrambni minister je dejal, da ga moti "protiruska histerija" v zahodnih medijih. Foto: EPA
Doneck
Proruski aktivisti zavzemajo vladna poslopja na vzhodu Ukrajine. Na sliki doneška zastava. Foto: EPA
EU z novimi sankcijami proti Rusiji

V mestu s skoraj pol milijona prebivalci so proruski protestniki že pred tremi tedni zasedli poslopje ukrajinske obveščevalne službe SBU.

Ukrajinske oblasti so skoraj povsem izgubile nadzor nad policijskimi silami na vzhodu države, kjer so proruski aktivisti zasedli vladna poslopja v drugem največjem ukrajinskem mestu Donecku in več drugih krajih.

"Regionalne oblasti nimajo več nadzora nad svojimi policijskimi silami. Lokalna policija ni storila ničesar," je sporočil Stanislav Rečjinski, pomočnik notranjega ministra Arsena Avakova.

Začasni ukrajinski predsednik Oleksandr Turčinov je že zahteval odpustitev vodij policije v Donecku in Lugansku, saj po njegovih besedah večina policijskih sil na vzhodu države ni sposobna izpolnjevati svojih dolžnosti.

Okoli 20 mladih je najprej razbilo okna, skozi katera so nato prišli v poslopje, ki ga policija ni varovala. Po vdoru so odprli vrata in omogočili vstop drugim protestnikom.

Župana Harkova Genadija Kernesa, ki so ga v ponedeljek ustrelili med tekom in ga huje ranili, so prepeljali na zdravljenje v Izrael, saj se je njegovo zdravstveno stanje stabiliziralo do te mere, da je lahko prestal prevoz.

Ruskega napada na Ukrajino ne bo
Ruski obrambni minister Sergej Šojgu je medtem ameriškemu kolegu Chucku Haglu zagotovil, da Rusija ne bo napadla Ukrajine. Unija je uvedla sankcije proti 15 ruskim državljanom.

Tiskovni predstavnik ameriškega zunanjega ministra John Kirby je povedal, da je Haglu v ponedeljek le uspelo vzpostaviti telefonsko zvezo s Šojgujem, ki se je več dni izogibal klicem svojega ameriškega kolega.

Govorila sta o krizi v Ukrajini, kjer proruski aktivisti zavzemajo uradne zgradbe in zajemajo talce. Hagel je od Šojguja zahteval, naj mu pove, kakšni so načrti Moskve v Ukrajini, ta pa mu je zagotovil, da Moskva invazije na Ukrajino ne načrtuje.

Hagel je Rusijo prosil tudi za pomoč pri prizadevanjih za izpustitev sedmih evropskih opazovalcev iz misije Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse), ki so jih na vzhodu Ukrajine zajeli proruski uporniki. Pogovor je trajal dobro uro in po Šojgujevih besedah naj bi bil odkrit, kar v diplomatskem jeziku pomeni, da je bila izmenjava mnenj precej ostra.

Ruska agencija Itar-Tass je o pogovoru poročala z malce drugačnega stališča. Zapisala je, da je Šojgu odločno zanikal neutemeljene obtožbe, da ima Rusija v Ukrajini skupine za sabotaže in izvidništvo.

Ruski minister je kolegu pojasnil, da je Rusija začela velike manevre ob meji z Ukrajino, ker je režim v Kijevu "nagrmadil 15.000 vojakov, 80 tankov, 130 oklepnikov, 60 topniških sistemov ter letala in helikopterje na jugu in vzhodu Ukrajine". "Vse to proti miroljubnemu prebivalstvu lastne države," je dejal Šojgu in zatrdil, da je Rusija začela manevre le v odgovor na ukrepe Kijeva.

"Ko so ukrajinske oblasti naznanile, da nimajo namena uporabiti redne vojske proti neoboroženemu ljudstvu, so ruske enote dobile ukaz, naj se vrnejo v svoje baze," je povedal Šojgu, ki je kritiziral tudi povečane aktivnosti ZDA in zveze Nato v vzhodni Evropi, skupaj z izzivalnimi izjavami generalnega sekretarja zveze Nato. Šojgu je Haglu dejal, naj "umirijo retoriko".

Nove sankcije Evropske unije in ZDA
Medtem je Evropska unija sporočila, da je uvedla sankcije proti 15 ruskim državljanom, med njimi tudi proti namestniku premierja Dmitriju Nikolajeviču Kozaku, namestniku predsednika dume Ludmilu Ivanovnu Švecovu, poveljniku ruskih oboroženih sil Valeriju Vasileviču Gerasimovu in nekaterim vodjem separatistov. Sankcije vključujejo prepoved potovanja in zamrznitev premoženja.

ZDA so dosedanje sankcije proti Rusiji zaradi njenega vmešavanja v Ukrajini razširile že v ponedeljek. Novi ukrepi so usmerjeni proti sedmim posameznikom in 17 podjetjem, ki so blizu predsedniku Vladimirju Putinu.

Rusija ne razmišlja protiukrepih
Putin je dejal, da ne vidijo nobene potrebe po sprejetju sankcij proti zahodnim državam, vendar bi lahko ob nadaljevanju sankcij proti Rusiji znova preučili sodelovanje zahodnih podjetij v ruskem gospodarstvu, vključno z energetskimi projekti.

"Močno si želimo, da nam ne bo treba zateči k nobenemu protiukrepu," je dejal ruski predsednik na srečanju z beloruskim in kazahstanskim kolegom.

EU z novimi sankcijami proti Rusiji