Newt Gingrich (skrajno desno) se je - zahvaljujoč spodrsljajem tekmecev in nenavdušenju republikanske stranke nad mormonom Mittom Romneyjem - prebil na čelo republikanskih predsedniških pretendentov. Foto: EPA
Newt Gingrich (skrajno desno) se je - zahvaljujoč spodrsljajem tekmecev in nenavdušenju republikanske stranke nad mormonom Mittom Romneyjem - prebil na čelo republikanskih predsedniških pretendentov. Foto: EPA
Gingrich je bil vodja republikanske večine pod predsednikom Billom Clintonom. Foto: EPA
Republikanska tekma vstopa v zadnjo fazo. Foto: EPA

Kabelska TV-postaja The Jewish channel (Judovski kanal) je na spletu objavila svoj intervju z nekdanjim vodjo republikanske večine v predstavniškem domu, ki se je v zadnjih tednih povzpel na čelo republikanskih kandidatov, ki upajo na predsedniško nominacijo svoje stranke, da bi se lahko novembra 2012 na volitvah pomerili z aktualnim predsednikom Barackom Obamo.

Gingrich se je odmaknil od uradne politike ZDA, po kateri so Palestinci spoštovani kot ljudstvo, ki si glede na pogajanja z Izraelom zasluži svojo lastno državo.

"Spomnite se, kot država ni bilo nobene Palestine. Ta je bila do začetka 20. stoletja del Osmanskega cesarstva," je dejal Gingrich. "Mislim, da smo si izmislili palestinsko ljudstvo, ki so dejansko Arabci in ki so bili zgodovinsko del arabske skupnosti. In imeli so priložnost iti na številne kraje, mi pa zaradi vrste političnih razlogov prenašamo to vojno proti Izraelu že od 40. let, kar je tragično."

Burna zgodovina palestinskega boja
Večina zgodovinarjev začetek palestinskega arabskega nacionalističnega gibanja postavlja v leto 1834, ko so se arabski prebivalci palestinske regije uprli proti turški vladavini.
Sodobni Izrael, ustanovljen sredi arabsko-izraelske vojne leta 1948, se je izoblikoval po začrtanih mejah načrta Združenih narodov iz leta 1947 za etnično razdelitev takratnega ozemlja Palestine. Arabci so razdelitev zavrnili.
Gingrich in drugi republikanski kandidati skušajo zbrati judovsko podporo z zaobljubami krepitve ameriških vezi z Izraelom v primeru izvolitve. Gingrich je dejal, da islamistično gibanje Hamas, ki nadzira Gazo, in vladajoča Palestinska oblast (PA), ki nadzira Zahodni breg, predstavljata "velikansko željo uničiti Izrael". Ameriška vlada PA sicer spodbuja k pogajanjem z Izraelom, a pojmuje Hamas za teroristično skupino.

Mahmud Abas, predsednik PA, nasprotuje nasilnim prizadevanjem za neodvisno državo, in si v zadnjem času prizadeva za priznanje prek članstva v Združenih narodih.

"Obama nima stika z realnostjo"
Gingrich je dejal še, da bi bil pripravljen razmisliti o podelitvi pomilostitve Jonathanu Jayu Pollardu, ki že od leta 1987 služi dosmrtno kazen zaradi izdaje ameriških skrivnosti Izraelu. Vsi predsedniki ZDA do zdaj so zavrnili Izraelovo prošnjo k izpustitvi.
"Če lahko pridemo do točke, na kateri sem prepričan, da ne predstavlja nobene grožnje nacionalni varnosti, in če je dejansko odslužil kazen v rangu ljudi s podobno težavo, potem bi razmislil o pomilostitvi," je dejal Gingrich.

68-letni veteranski politik iz Pensilvanije je ob tem še ostro kritiziral politiko Obamove administracije do bližnjevzhodne diplomacije, češ da je "tako brez stika z realnostjo, da bi bilo, kot da bi peljal svojega otroka v živalski vrt in mu razložil, da je lev zajček".