Več kot 60 odstotkov 14-milijonskega Nigra živi z manj kot dolarjem na dan. Foto: EPA
Več kot 60 odstotkov 14-milijonskega Nigra živi z manj kot dolarjem na dan. Foto: EPA
Mamadou Tandja
Tandja se ni želel posloviti od oblasti. Foto: EPA

Vojaška hunta je v četrtek vdrla v predsedniško palačo v nigrski prestolnici Niamey in odstavila dolgoletnega predsednika Mamadouja Tandjo. Med spopadi naj bi umrlo deset ljudi. Predstavnik vojaške hunte je zatrdil, da je odstavljeni predsednik Tandja "dobro in varno". "Skrbimo zanj – spomnite se, da je eden naših starejših vojakov", je dejal polkovnik Goukoye Abdul Karimou za BBC in dodal, da so večino vladnih ministrov, ki so bili zajeti skupaj s predsednikom, spustili in so že na poti domov.

Vojska obljublja boj proti revščini
Hunta, ki se je poimenovala Vrhovni svet za obnovitev demokracije, na čelu z voditeljem, polkovnikom Saloujem Djibo, je obljubila, da bo Niger postal vzor demokracije in dobrega vladanja, prebivalce pa rešila pred revščino, prevarami in korupcijo.

Državni udar v Nigru sta poleg Afriške unije obsodili tudi Evropska unija in Francija, nekdanja kolonizatorka Nigra. Bruselj je vse vpletene pozval, naj se "nemudoma lotijo demokratičnega procesa, ki bi dopustil hitro vzpostavitev ustavnega reda".

Odstavitev predsednika pozdravilo na tisoče ljudi
Udara pa niso obsodili vsi. ZDA verjamejo, da je državni udar sprožila odločitev predsednika Tandje avgusta lani, ko je potekal sporni referendum o ukinitvi omejitev za število predsedniških mandatov. Tandja je bil za predsednika prvič izvoljen leta 1999, drugič pa 2004. Njegov mandat se mu je iztekel decembra, a je bil podaljšan, da bi lahko končal velike naložbene projekte. Po udaru se je na ulicah Niameya pojavilo na tisoče ljudi, ki so proslavljali odstavitev Tandje.

Opozicijska Koordinacija demokratičnih sil za republiko – koalicija političnih strank, sindikatov in skupin za človekove pravice – je tudi pozdravila udar. V izjavi je zveza obsodila vztrajanje 71-letnega predsednika na oblasti, hunto pa pozvala, naj izpolni svojo obljubo o vzpostavitvi demokracije.

Tandja pripeljal tuje investitorje
Niger je ena najrevnejših držav na svetu. Privrženci Tandje trdijo, da je med njegovim predsednikovanjem država doživela gospodarsko stabilnost. Francosko energetsko podjetje Areva je začelo delo v drugem največjem rudniku urana na svetu in v projekt vložilo okoli 1,5 milijarde dolarjev. Kitajska nacionalna naftna korporacija je leta 2008 podpisala pet milijard dolarjev vredno pogodbo o črpanju nafte v treh letih.