Iran se spopada z gospodarskimi težavami, ki so posledica notranjih in zunanjih dejavnikov, kot so sankcije. Na sliki shod v podporo vladi v Ahvazu. Foto: EPA
Iran se spopada z gospodarskimi težavami, ki so posledica notranjih in zunanjih dejavnikov, kot so sankcije. Na sliki shod v podporo vladi v Ahvazu. Foto: EPA
Provladni protest
Po protivladnih protestih so se zvrstili tudi shodi v podporo vladi. Foto: Reuters
Shodi v podporo vladi v Iranu

major Mohamad Ali Džafari je razglasil poraz "upora" v državi, kakor je označil val protivladnih protestov. Medtem predsednik države upa na skorajšnji konec protestov.

V Iranu se je na provladnih shodih oziroma protiprotestih zbralo na deset tisoče ljudi, ki so vihteli iranske zastave in podobe vrhovnega voditelja ajatole Alija Hameneja.

V nemirih, povezanih s protesti, ki so izbruhnili prejšnji četrtek v Mašhadu in se hitro razširili po državi, je do zdaj umrlo 21 ljudi, več sto protestnikov pa so aretirali. Kot poroča BBC, so se protesti začeli kot shodi proti povišanju cen in korupciji, nato pa v širše protivladne proteste. To so največji protesti po tistih leta 2009 po predsedniških volitvah.

Ponoči je bilo manj poročil o nemirih, kot pa poroča BBC, je težko potrditi dogajanje na ulicah mest. Medtem se ne družbenih omrežjih še vedno širijo objave o protestih. Protesti v Iranu za zdaj v glavnem potekajo v krajih in mestih na podeželju.

Revolucionarna garda je razposlala svoje enote v tri pokrajine, kjer je bila večina žrtev, in sicer v Hamadan, Isfahan in Lorestan. Garda je bila ključna pri zatrtju vstaje zaradi domnevne volilne prevare leta 2009.

Rohani naj bi upal na skorajšnji konec protestov
Iranski predsednik Hasan Rohani naj bi v telefonskem pogovoru s turškim kolegom Recepom Tayyipom Erdoganom izrazil upanje, da se bodo protivladni protesti končali v nekaj dneh.

"Predsednik Rohani se je zahvalil predsedniku Erdoganu za njegovo razumevanje in izrazil upanje, da se bodo protesti končali v nekaj dneh," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal vir blizu turškega predsednika. Iranska stran teh izjav še ni potrdila.

Erdogan se je medtem zavzel za ohranitev miru in stabilnosti v iranski družbi in se strinjal z Rohanijem, da pravica do protestiranja ne sme voditi v "kršitve zakonov".

Odnosi med Ankaro in Teheranom so bili v preteklosti večkrat napeti, vendar pa so se v zadnjem času nekoliko otoplili. Državi skupaj z Rusijo posredujeta v sirski krizi.

Številne težave v Iranu
Po poročanju Al Džazire je v Iranu po uradnih podatkih inflacija 9,6-odstotna, stopnja brezposelnosti pa 13-odstotna, a v resnici naj bi bila stopnja skoraj dvakrat višja.

Številni prebivalci Irana, ki so od jedrskega sporazuma s svetovnimi silami iz leta 2015 pričakovali, da bo prinesel gospodarsko olajšanje z omilitvijo sankcij, so razočarani nad učinki.

Trita Parsi, predsednik Nacionalnega iransko-ameriškega sveta iz Washingtona, je po poročanju Al Džazire dejal, da so imele sankcije skupaj s slabim upravljanjem in korupcijo velik vpliv na iransko gospodarstvo.

Kot poroča Reuters, več kot 20 milijonov od 80 milijonov prebivalcev Irana živi pod pragom revščine, medtem pa bogati, vključno s sorodniki vladnih uslužbencev, vsako leto uvozijo na deset tisoče luksuznih avtomobilov.

Ob tem so številni v Iranu jezni zaradi vpletenosti Irana v regionalne konflikte. Državljani državo med drugim obtožujejo porabe sredstev za ohranjanje statusa quo v Siriji in podporo sirskemu predsedniku Bašarju Al Asadu.

Shodi v podporo vladi v Iranu