Trojica ob prihodu na policijsko postajo. Foto: EPA
Trojica ob prihodu na policijsko postajo. Foto: EPA
Protestniki vztrajajo od konca septembra. Foto: EPA

S tem simboličnim dejanjem skuša množice, ki že več kot dva meseca protestirajo, pri čemer prihaja tudi do izgredov, prepričati, da se umaknejo z ulic.

Trojico je na policijo spremljalo več deset podpornikov. A Benny Tai, Čan Kin Man in Ču Jiu Ming so kmalu zapustili prostore glavne policijske postaje, saj jih tam niso želeli aretirati, čeprav so jim sami zatrjevali, da so sodelovali v nedovoljenih javnih zborovanjih.

Trije študentje pričakujejo, da jih bodo morda aretirali pozneje ali jih preganjali za hujša kazniva dejanja. Za trojico oblasti niso izdale zapornih nalogov, so pa večkrat ponovile, da so študentski protesti nezakoniti. Danes se namerava predati še več deset protestnikov, ki so se v vrsti zbrali pred glavno policijsko postajo.

Po spopadih s policijo
Trije ustanovitelji študentskega gibanja so se za predajo odločili, potem ko se je v nedeljo zvečer več sto študentskih protestnikov spopadlo s policijo, v enem izmed najbolj nasilnih dogodkov od začetka protestov konec septembra pa je bilo več deset ljudi ranjenih.

Trojica je v začetku lanskega leta ustanovila državljansko gibanje nepokorščine, da bi dosegli politične reforme. V zadnjem času je bila bolj v ozadju, saj so se sredi protestov v mestu v ospredje prerinile radikalnejše študentske skupine.

Kljub pozivom k umiku z ulic namerava tako skupina protestnikov, ki je v ponedeljek v zadnjem poskusu, da od oblasti izsili spremembe, začela gladovno stavko, pri njej vztrajati.

Protestniki na hongkonških ulicah vztrajajo od konca septembra in zahtevajo svobodne volitve v tem polavtonomnem kitajskem mestu. Kitajske oblasti vztrajajo, da bodo Hongkonžani na volitvah leta 2017 svojega voditelja izvolili izmed kandidatov, ki jih bodo odobrili v Pekingu.