Protestniki v Hongkongu zahtevajo nevpletanje pekinških centralnih oblasti v postopek izbire vodje mestne uprave. Foto: EPA
Protestniki v Hongkongu zahtevajo nevpletanje pekinških centralnih oblasti v postopek izbire vodje mestne uprave. Foto: EPA

Del demonstrantov je poskušal zavzeti mestni parlament. Nekaterim je uspelo vdreti v poslopje skozi stranska vrata, policija pa je s solzivcem preprečila vstop tudi drugim protestnikom, poroča BBC. Ranjeni so bili trije policisti, aretirani pa so štirje protestniki.

Protestniki so poskušali razbiti okna in vrata, da bi prišli v parlament. Za danes napovedano redno sejo parlamenta so odpovedali, kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, pa prav tako ne bodo pripravili običajnih vodenj za obiskovalce.

Zadnji incident se je zgodil le nekaj ur po tem, ko je policija v miru očistila del protestniškega kampa. Za nekatere protestnike je bil prav to razlog za vdor v parlament, drugi so nezadovoljni, ker ni napredka. Protestniško gibanje je sicer večinoma povsem mirno. Eden izmed študentskih voditeljev Lester Šum iz hongkonške študentske federacije je protestnike pozval k zvestobi mirnim in nenasilnim načelom.

Protestniki so sicer zaprli tri ključne predele mesta, potem ko je policija umaknila eno zaporo, naj bi kmalu, morda že v četrtek, sledila še druga.

Mladi proti vplivu Pekinga
Protestniki so na ulicah Hongkonga začeli taboriti že na začetku oktobra, razlog za njihove proteste pa je odločitev kitajskih oblasti v Pekingu, da pred volitvami vodje Hongkonga leta 2017 določijo po njihovem prepričanju ustrezne kandidate. Prebivalci Hongkonga tako ne bi mogli prosto kandidirati in se potegovati za položaj vodje mestnih oblasti, ampak bo moral kandidaturo odobriti Peking.

Na začetku protestov se jih je udeleževalo več deset tisoč ljudi, po poročanju BBC-ja pa je to število upadlo na nekaj sto. Hongkonške in pekinške oblasti so proteste označile za nezakonite, javnost pa je tudi vedno bolj jezna zaradi omejevanja prometa.

"Ena država, dva sistema"
Ob vrnitvi Hongkonga Kitajski izpod britanske krone leta 1997 je bil sklenjen t. i. dogovor "ena država, dva sistema" o posebnem statusu in pravicah prebivalcev tega mesta. Dogovor je predvideval, da bi lahko v Hongkongu leta 2017 svojega voditelja volili na neposrednih volitvah.

Peking pa vztraja pri svojem vplivu na izbiro. Vodjo ali vodij mestnih oblasti tako ne bo mogoče voliti brez poprejšnje odobritve kandidata oziroma kandidatke v Pekingu, bodo pa Hongkonžani lahko neposredno volili vse druge predstavnike v mestni parlament.