V Tirani protesti proti vladi, ki jih organizira opozicija, potekajo že več kot teden dni. Foto: Reuters
V Tirani protesti proti vladi, ki jih organizira opozicija, potekajo že več kot teden dni. Foto: Reuters
Albanija
Protesti potekajo od pretekle sobote. Foto: Reuters

Albanska policija je v izjavi zapisala, da je vodja desnosredinske Demokratske stranke v petek pozival državljane, naj se nasilno odzovejo proti državnim institucijam, in sicer naj bi jih pozival, da lomijo steklo in režejo avtomobilske gume.

V Tirani že od preteklega tedna potekajo protivladni protesti, na katerih več tisoč udeležencev zahteva odstop socialističnega premierja Edija Rame pred volitvami, ki so napovedani za 18. junija. Pred poslopjem vlade v prestolnici so protestniki postavili tudi šotor.

Basha je napovedal, da bo opozicija vztrajala pri protestih, dokler se ne bo oblikovala prehodna tehnična vlada, ki bi pripravila svobodne in poštene parlamentarne volitve. Demokratska stranka je ta teden napovedala tudi, da bo bojkotirala delo parlamenta, kar v praksi pomeni tudi onemogočenje uresničevanja pravosodne reforme, ki je ključnega pomena za začetek pristopnih pogajanj z EU-jem, ki ga Tirana pričakuje do konca leta. Pravosodno reformo je država sicer sprejela lani.

"Ne bomo prenehali protestirati. Ne bomo se vrnili v parlament, če ne bodo upoštevani pogoji, ki jih zahteva ljudstvo: tehnična vlada, ki bo omogočila svobodne in pravične volitve," je sredi tedna dejal Basha.

Bojkot dela ima negativen vpliv na bližanje EU-ju
Rama je pozval opozicijsko stranko, naj se udeležijo glasovanja o pravosodni reformi, kar pa je Basha zavrnil. Bojkot dela v parlamentu bo ustavilo proces vzpostavljanja nadzornih teles, ki bi nadzorovala delo 750 sodnikov in tožilcev. To predstavlja ključni korak k neodvisnemu pravosodju, ki bi se spopadlo z močno razraščeno korupcijo.

Bruselj je napovedal, da bo razmislil o začetku pristopnih pogajanj, če bo pravosodna reforma do septembra prinesla rezultate. Evropski komisar za širitev Johannes Hahn je po napovedi bojkota Demokratske stranke dejal, da politična debata ne bi smela potekati zunaj parlamenta, temveč v njem. "Še posebej je pomembno, da se v času, ko so na dnevnem redu pomembne reforme, ohranja kontinuiteta parlamenta," je v izjavi zapisal Hahn.