Med desničarji v JAR-u vre, nekateri verjamejo, da je umor Terre'blanchea del (vladne) zarote. Foto: Reuters
Med desničarji v JAR-u vre, nekateri verjamejo, da je umor Terre'blanchea del (vladne) zarote. Foto: Reuters

Na pogrebu Terre'blanchea, ustanovitelja desničarskega Afrikanskega odporniškega gibanja (Afrikaner Weerstandsbeweging; AWB), ki sta ga konec prejšnjega tedna umorila temnopolta delavca na njegovi farmi zaradi spora glede plačila, se je zbrala velika množica ljudi.

Obred v Afrikanski protestanski cerkvi v Ventersdorpu na severozahodu Južnoafriške republike, kamor so prenesli krsto s Terre'blancheevimi posmrtnimi ostanki, je spremljalo okoli 500 ljudi, ki so prepevali južnoafriško himno iz obdobja apartheida "Die Stem", nekateri pa so po koncu slovesnosti salutirali po vzgledu nacistov.

Pogrebniki z nacistični simboli
Pogrebno slovesnost je pred cerkvijo, kjer so bile zaradi strahu pred izbruhom morebitnih rasnih nemirov poostrene varnostne razmere, spremljala velika množica, med katero so bili številni oblečeni v vojaška oblačila in nosili rdeče-črno-bele zastave AWB-ja, ki imajo v sredini oznake, podobne svastikam.

Na pogreb so bili v znak sprave povabljeni tudi dostojanstveniki iz temnopoltih skupnosti, prišla pa jih je le peščica.

Terre'blanche je gibanje, ki verjame v nadvlado belcev, ustanovil leta 1973. Zavzema se za oblikovanje belske republike znotraj Južnoafriške republike, kamor bi temnopoltim dovolili vstop le kot začasnim delavcem.

AWB napovedal maščevanje
Terre'blancheeva morilca so že prijeli in obtožili umora, Afrikansko odporniško gibanje pa je napovedalo maščevanje. Čeprav oblasti trdijo, da je bil vzrok za spor med Terre'blancheem in njegovima delavcema denar in ne politika, je umor sprožil rasne napetosti, ki jih podžiga tudi Julius Malema. Vedno bolj priljubljeni voditelj ANC-jeve Lige mladih na zborih pogosto poje pesmi iz časa apartheida, ki vključujejo vrstico "ubijte Bure (bele kmete, op. a.)".