Afganistanski kmetje pridelujejo največ opija na svetu. Foto: EPA
Afganistanski kmetje pridelujejo največ opija na svetu. Foto: EPA
Zunanji ministri G8
Zunanji ministri G8 so se zbrali v močno zastraženem Trstu slabe tri tedne pred srečanjem predsednikov vlad in držav skupine G8, ki bo med 10. in 12. julijem potekalo v L'Aquili. Foto: EPA

V skupni izjavi so ministri Velike Britanije, Kanade, Francije, Nemčije, Italije, Japonske, Rusije in ZDA poudarili, da potrebuje Afganistan kmetije, ki bodo pridelovale kaj drugega kot opij, in pozvali k večji pomoči državi, da bi kmete odvrnili od gojenja maka in jih preusmerili k pridelovanju tradicionalnih pridelkov. Richard Holbrooke, posebni ameriški odposlanec za Afganistan, je napovedal, da bodo ZDA zmanjšale sredstva za boj proti pridelavi opija, več sto milijonov dolarjev pa bodo namenile za vzpodbudo pridelave zakonitih pridelkov.

Po podatkih ZN-a v Afganistanu letno pridela 7.000 ton opija oziroma 90 odstotkov vsega nezakonitega opija na svetu. Za posledicami v Afganistanu pridelanega opija vsako leto v Evropi in Aziji umre 100.000 ljudi.

V boj proti opiju pozvana Pakistan in Iran
Ministri so v boju proti nezakoniti trgovini z opijem pozvali k večjemu sodelovanju afganistanskih in pakistanskih obveščevalnih služb, k temu boju pa pozvali še Iran, tranzitno državo za 40 odstotkov nezakonite trgovine z opijem na svetu. Poleg tega naj bi po besedah italijanskega zunanjega ministra Franca Frattinija imel "Iran verjetno največji odstotek zasvojencev z opijem".

Karzaj vabi talibane na volitve
Pred bližajočimi se predsedniškimi in lokalnimi volitvami 20. avgusta v Afganistanu je skupina G8 oblasti pozvala, naj zagotovijo poštene in svobodne volitve. S tem naj bi državljani dobili občutek, da imajo v svoji državi besedo. V tem duhu je afganistanski predsednik Hamid Karzaj, ki se pozeguje za nov mandat, v Kabulu talibane pozval, naj se udeležijo volitev, ne pa da z napadi skušajo preprečiti njihovo izvedbo.

Obljubljena pomoč Pakistanu
Ministri G8 so pohvalili ofenzivo Pakistana proti talibanskim upornikom na severozahodu države ob meji z Afganistanom. Islamabadu so zagotovili, da bodo pomagali okoli dvema milijonoma civilistov, ki so pred spopadi zbežali z območja.