Foto:
Foto:
Kitajski premier trdi, da ne nameravajo zanetiti vojne.

Premier Ven Džjabao je po koncu rednega letnega zasedanja dejal, da nameravajo z zakonom zagotoviti mir, ne pa zanetiti vojne. Peking upa, da bo tajvanskega predsednika Čen Šujbjana odvrnil od nadaljnjih teženj po razglasitvi neodvisnosti otoka.

Primerjava z ameriško državljansko vojno
Ven je kot primer navedel resoluciji, ki so jih v ZDA sprejeli pred državljansko vojno in z njima želeli preprečiti odcepitev južnih zveznih držav. "Če preberete resoluciji, boste našli številne podobnosti z našim zakonom. V ZDA je izbruhnila vojna, mi pa tega ne želimo," je pojasnil.

Zakon predvideva uporabo vojaške sile v treh primerih, in sicer v primeru napada kakšne druge države na Tajvan, ob uradni razglasitvi neodvisnosti otoka in če bi tajvanski voditelji odložili dialog o združitvi za nedoločen čas.

Protiukrepi Tajvana?
Tajvanska vlada je že sporočila, da bo morala Kitajska plačati za sporni zakon, in omenjala gospodarske ukrepe. "Protiodcepitveni zakon je resna žalitev za prebivalce Tajvana, saj jih obravnava kot kos mesa na rezalni deski," pa je dejal eden od poslancev Čenove demokratskonapredne stranke.

Tudi Japonska se je odzvala z zaskrbljenostjo, saj naj bi zakon še poslabšal napete razmere v regiji. Washington je pozval Kitajsko, naj še enkrat pretehta zakon, saj sprejeti sklep ni v skladu z obojestranskim urejanjem odnosov. Bela hiša je dejala, da nasprotuje vsakršni determinaciji statusa Tajvana, ki ni v skladu z mirnim dogovorom.