Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Hkrati sta minili tudi dve leti "brutalnega nasilja, uničevanja, trpljenja, izčrpavanja nedolžnega ukrajinskega prebivalstva". Spomnil je, da je bilo zaradi vojne "milijone ukrajinskih prebivalcev prisiljenih zapustiti svoje domove, na tisoče jih je bilo ubitih in ranjenih, otroci so bili ugrabljeni in mučeni, uničevanje ukrajinskih mest in vasi se nadaljuje sleherni dan". Po njegovih besedah ruski predsednik Vladimir Putin nadaljuje agresivno in obsojanja vredno politiko, ki ne kaže nikakršnih znamenj konca vojne.

Dodal je, da je ob obletnici z mislimi pri prebivalcih Ukrajine, svojcih in prijateljih žrtev, ranjenih, ukrajinskih vojakih, ki branijo svoje domove, pri otrocih, ženah in vseh, ki si želijo miru in svobode, in zagotovil, da se Slovenija skupaj z zavezniki nedvoumno zavzema za mir in mirno rešitev nastalega konflikta. "Enotni smo v prizadevanjih za obrambo svobode in doseganje pravičnega in trajnega miru v Ukrajini," je še zapisal v izjavi za javnost.

Spomnil je tudi na nedavno smrt ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega. "Če je smrt Alekseja Navalnega sporočilo, kakšni so lahko obeti sveta za mir, potem je to grozljivo sporočilo," je posvaril.

Sorodna novica Minevata dve leti od začetka ruske invazije v Ukrajini. Šojgu obiskal enote v Ukrajini.

Golob je sicer prepričan, da mora osnovno vodilo ostati iskanje priložnosti za premirje in nato za dolgotrajen mir, ki temelji na načelih mednarodnega prava in Ustanovne listine ZN-a. "Zavzeti se moramo, da se obe strani skupaj s predstavniki mednarodne skupnosti končno usedeta za pogajalsko mizo in da se da priložnost diplomaciji, ki bo pripeljala do miru in ljudem omogočila konec trpljenja in vrnitev v normalno življenje," je sklenil.

Minevata natanko dve leti, odkar je ruski predsednik Vladimir Putin sprožil invazijo na Ukrajino in s tem tudi najhujši konflikt v Evropi po drugi svetovni vojni, ki je do zdaj terjal več deset tisoč smrtnih žrtev in povzročil begunsko krizo.

Ob obletnici so v številnih mestih po Evropi, vključno z Ljubljano, napovedani shodi v podporo Ukrajini.